Bovag logo
Let op: voldoe voor 1 december aan de nieuwe Informatieplicht
0%
Terug

Let op: voldoe voor 1 december aan de nieuwe Informatieplicht

Laatste update 25 april 2023Leestijd: 4 min
Artikel header afbeelding

Verbruikt uw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar? Dan bent u verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar. De maatregelen die u neemt of op de planning heeft staan, moet u vervolgens voor 1 december 2023 rapporteren via het e-loket van RVO. BOVAG helpt u bij deze verplichting.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft opnieuw vastgesteld welke energiebesparende maatregelen zich binnen vijf jaar terugverdienen. In tegenstelling tot de vorige Informatieplicht is de nieuwe Erkende Maatregelenlijst (EML) voor iedereen gelijk, er zijn geen sectorspecifieke lijsten meer. De EML bestaan uit drie onderdelen: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. De maatregelen die u neemt, rapporteert u via het e-loket van RVO.

Hulp bij de energiebesparende maatregelen

Er komt wat werk op u af, maar BOVAG helpt u hierbij. Er zijn verschillende manieren van ondersteuning:

  1. Duurzaam. Energie. Besparen (DEB). Via www.deb.nl/bovag krijgt u een compleet en actueel overzicht van de energiebesparende maatregelen die zich in vijf jaar terugverdienen en welke subsidies er mogelijk van toepassing zijn. Alle door u gerealiseerde en geplande energiebesparende maatregelen worden in DEB samengevat in één document dat u eenvoudig kunt overleggen bij een mogelijke controle door de Omgevingsdienst. Het document gebruikt u vervolgens bij uw online rapportage in de RVO-tool.
  2. BOVAG Energie. Kies voor het energiebespaaradvies van BOVAG Energie en u bent compleet ontzorgd. Hieraan zijn kosten verbonden, maar deze verdienen zich snel terug in de energiebesparingen. U ontvangt een complete rapportage waarmee u voldoet aan de wettelijke eisen en u heeft concrete handvatten om met de verduurzaming van uw bedrijf aan de slag te gaan. De rapportage gebruikt u vervolgens bij uw melding bij RVO. Kijk op www.bovagenergie.nl/bespaaradvies.
  3. Erkend Duurzaam. Erkend Duurzaam helpt bij het voldoen aan de EML Informatieplicht. De adviseurs van Erkend Duurzaam brengen voor bedrijven de energiebesparende maatregelen in kaart brengen en helpen met het invullen van het e-loket. Kijk voor meer informatie op erkendduurzaam.nl/voldoe-voor-1-december-2023-aan-de-informatieplicht/

Subsidieregeling

Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de inhuur van een energieadviseur voor een energieadvies op maat én voor hulp bij het invoeren van het advies. Bedrijven die in aanmerking komen voor deze Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) zijn mkb-bedrijven die tot 250 werknemers in dienst hebben en een maximale jaaromzet van 50 miljoen euro. Daarnaast mag uw bedrijfspand per jaar niet meer dan 25.000 m3 gas en 50.000 kWh verbruiken. Kijk voor meer informatie op www.rvo.nl/svm.

EED versus de Informatieplicht

Als uw bedrijf een verplichte audit moet uitvoeren volgens de Energy Efficiency Directive (EED), dan geldt ook nu een vrijstelling voor de auditplicht via certificering Erkend Duurzaam Plus/Premium. De Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen blijft dan echter bestaan. Dus ook EED-plichtige bedrijven moeten voor 1 december 2023 hun maatregelen melden bij het RVO. Met Erkend Duurzaam Plus en Premium voldoet u meteen aan de EED-auditplicht. Kijk voor meer informatie op www.erkendduurzaam.nl.

Meer weten?

Op mijn.bovag.nl/duurzaamondernemen staat alle informatie over wat u moet en kunt doen aan duurzaamheid binnen uw onderneming.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.