Zero Emissie Stadslogistiek

Laatste update 11 september 2023 Leestijd: 4 min

01 Zero-emissiezones, check of u erin mag

Tientallen gemeenten stellen vanaf 2025 een zogeheten zero-emissiezone (ZE-zone) in. Bestel- en vrachtauto’s die de ZE-zone in willen moeten dan volledig uitstootvrij zijn. Wat kunt u doen om te voorkomen dat u of uw klant de binnenstad niet meer in komt met oudere dieselvoertuigen? We zetten het op een rij.

Vanaf 2025 gelden ‘zero-emissiezones’ in Nederlandse steden als ‘no go areas’ voor oudere diesel-bedrijfswagens. Ook vervalt de BPM-vrijstelling op niet-elektrische, zakelijke bestelauto’s. Deze afspraken uit het plan Zero-Emissie Stadslogistiek komen voort uit de klimaatdoelen. BOVAG onderschrijft de klimaatdoelen en heeft meegedacht over de afspraken, met als resultaat dat er een overgangsregeling is voor voertuigen waarop al is geïnvesteerd, maar die nog niet zijn afgeschreven. 

Op tijd voorbereiden


Over minder dan twee jaar al kunt u zelf en/of uw klanten te maken krijgen met ZE-zones. BOVAG raadt u dus aan na te gaan wat uw situatie is en actie te ondernemen. In dit artikel kunt u een stappenplan vinden over hoe u uzelf kunt voorbereiden op de ZE-zones:

Vrijstellingen en ontheffingen

 

Binnen een zero-emissiezone moeten bestel- en vrachtwagens vanaf januari 2025 uitstootvrij zijn. Voor een aantal voertuigcategoriën is tot 2030 een overgangsregeling ingesteld waarbij vrijstellingen en ontheffingen worden gehanteerd. Lees hier meer over deze vrijstellingen en ontheffingen:

ZE-bestelbus rijden met rijbewijs B
Op dit moment geldt een tijdelijke vrijstelling voor rijbewijs C-plicht voor zero-emissie bedrijfsvoertuigen boven de 3.500 kg tot 4.250 kg met een tenaamstelling vóór 1 oktober 2023. De mogelijkheid hiertoe staat nog niet in de Nederlandse wet. Eind 2022 is daarom afgesproken met de politie en de Inspectie voor Leefomgeving en Transport dat zij niet handhaven op rijbewijs C-plicht tot 1 januari 2024 voor ZE-bedrijfsvoertuigen in deze gewichtsklasse.

Aan deze vrijstelling zijn wel voorwaarden verbonden. Lees alles over deze voorwaarden in het artikel hierboven.

Voertuigen die voor 1 oktober 2023 worden geregistreerd blijven vrijgesteld. Maar nieuwe voertuigen geregistreerd in oktober 2023 en later zijn niet langer vrijgesteld totdat de wetswijziging definitief is.

Stap over op een emissieloos voertuig

Mogelijk moet u uw voertuigen eerder vervangen dan u van plan was. Gaat u binnenkort nieuwe voertuigen aanschaffen of leasen? Hou dan gelijk rekening met de nieuwe regels. Er bestaan diverse subsidieregelingen voor de aanschaf van emissieloze vrachtauto’s en bestelauto’s en laadpalen. Op de website opwegnaarzes.nl/subsidies staat een overzicht van deze regelingen. Bekijk dit artikel voor meer tips rondom het aanschaffen van een emmissieloos voertuig:


In gesprek

 

In het verhaal ‘Nog niet automatisch naar elektrisch’ op mijn.bovag.nl leest u hoe Volvo Group Truck Center met opdrachtgevers en de gemeente in gesprek gaat over de ZE-zones.
 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over ZE-zones op:
www.opwegnaarzes.nl
www.doehetzero.nl
 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring