Voorbereiden op zero-emissiezones

Laatste update 11 mei 2023 Leestijd: 3 min

Ruim 25 grotere gemeenten in Nederland voeren per 1 januari 2025 zero-emissiezones in voor stadslogistiek. Vanaf die datum mogen er alleen nog uitstootvrije bestel- en vrachtauto’s in die zones rijden. Veel ondernemers krijgen hiermee te maken. Met de voorbereidingen kunt u nu al beginnen.

Controleer tot wanneer uw bestelauto met een bepaalde emissieklasse de zero-emissiezones mag betreden. Voor sommige voertuigen bestaan vrijstellingen en ontheffingen.

Ook is er een overgangsregeling voor bestelauto's:
- Bestelauto’s met minimaal Euroklasse 5 hebben tot en met 31 december 2026 onbeperkt toegang tot de zero-emissiezones voor stadslogistiek.
- Bestelauto’s met minimaal Euroklasse 6 hebben tot en met 31 december 2027 onbeperkt toegang tot de zero-emissiezones voor stadslogistiek.

Om te weten welke regels voor welk voertuig gelden en op welk moment, is er ook een handige animatie waarin dat op een rijtje wordt gezet.
2023_05_09_17_56_34_ZES_toegang_ZE_zones_nieuw-pdf_en_nog_8_andere_pagina_s_Werk_Microsoft_Edge.jpgBron: ZES
  • Kies de juiste elektrische bestelauto
Een hulpmiddel hierbij kan zijn: welke bestelbus. Deze tool geeft inzicht in het beschikbare aanbod en de bijbehorende maandelijkse kosten, zodat u een duidelijk beeld krijgt van de kosten en voordelen van de overstap naar uitstootvrij vervoer.
  • Profiteer van subsidies en fiscale regelingen
Er zijn diverse subsidies en fiscale regelingen beschikbaar voor de aanschaf van elektrische bestel- of vrachtauto's. Op de website opwegnaarzes.nl/subsidies staat een overzicht van deze regelingen.
  • Verken verschillende mogelijkheden
Soms zijn er ook andere opties mogelijk zoals stadshubs; verzamelpunten buiten de zero-emissiezone waarvandaan goederen emissievrij naar de eindbestemming in de binnenstad worden vervoerd.
 
  • Maak gebruik van gratis advies:
Sommige gemeenten en regio's hebben logistieke makelaars die gratis advies op maat bieden om de overstap naar uitstootvrij vervoer te vergemakkelijken. Raadpleeg de websites van de gemeenten die zero-emissiezones invoeren voor meer informatie over dit ondersteuningsaanbod.
 
Kaart
De zero-emissiezones zijn bedoeld om de leefbaarheid en het winkel- en verblijfsklimaat in de stad te verbeteren en de overlast te beperken. Bekijk op deze kaart over welke steden en zones het gaat.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring