BOVAG Garantie

Laatste update 31 mei 2022 Leestijd: 5 min

01 BOVAG Garantie Auto

Met BOVAG Garantie is de consument verzekerd van garantie op de aankoop en vaak ook op de reparatie en het onderhoud van een voertuig. Onder de BOVAG Garantie op aankoop vallen gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of gebreken die niet waarneembaar waren bij de aankoop. Het moet echt gaan om een gebrek. Met andere woorden: het onderdeel is kapot en het voldoet niet meer aan de norm die de fabrikant heeft voorgeschreven. Bij slijtage van een onderdeel dat nog binnen de norm valt, is er geen sprake van een gebrek. Uitzonderingen op de garantie zijn ruiten, radio, banden en accessoires.

Met ingang van 1 juni 2022 heeft BOVAG de garantietermijn naar 12 maanden verlengt. Aanleiding is de gewijzigde Europese wetgeving van de omkering van de bewijslast bij wettelijke garantie die van zes naar 12 maanden is gegaan. Uw klanten hebben dus een extra reden om voor u als BOVAG-bedrijf te kiezen, want ze kunnen nu één jaar lang een beroep doen op BOVAG Garantie en op de bemiddeling van BOVAG Hulp bij Klachten. BOVAG Garantie op reparatie blijft ongewijzigd zes maanden. 

Klik hier voor de meest gestelde vragen over garantie

Garantierisico-dekking via Autotrust

Door de verdubbeling van de garantietermijn loopt u zes maanden langer risico op garantieclaims. Verkopen zonder BOVAG Garantie lijkt wellicht verleidelijk, maar helpt u niet: de wettelijke garantie - inmiddels ook 12 maanden - is leidend en kunt u richting consumenten niet afkopen of uitsluiten. Een BOVAG-autobedrijf dat zijn (toegenomen) garantierisico wil afdekken, kan terecht bij de BOVAG Garantie-dekkingsproducten die Autotrust, een onderdeel van Bovemij, speciaal voor BOVAG-autobedrijven heeft ontwikkeld. Meer informatie daarover staat op autotrust.nl

Hoe u zich nog meer kunt voorbereiden op de veranderende garantieregels leest u in onderstaande flyer:

Over BOVAG Garantie op aankoop

  • Het is aan te raden dat u BOVAG Garantie geeft op al uw occasions, omdat dat past bij uw BOVAG-lidmaatschap en omdat klanten het ook verwachten. U bent echter niet verplicht BOVAG Garantie aan te bieden op gebruikte auto's. Ook bij auto's boven de €4500 is aanbieden van BOVAG Garantie al langere tijd niet meer verplicht. Als u adverteert op viaBOVAG.nl dan is aanbieden van BOVAG Garantie overigens wél verplicht.
  • Als u BOVAG Garantie geeft, bent u gebonden aan de bijbehorende voorwaarden en die schrijven nu minimaal twaalf maanden garantie voor. 
  • Als u de term BOVAG Garantie hanteert, moet u de bijbehorende voorwaarden gebruiken en dan kunt u niet van alles behalve motor en bak uitzonderen van de garantie.
  • Er is geen sprake van gebrek als u uitdrukkelijk op de koopovereenkomst vermeldt dat een specifiek kenmerk van het product afwijkt. Dit is een aanscherping van het huidige recht. Zorg dus dat u eventuele gebreken altijd op de koopovereenkomst vermeldt en maak hier ruimte voor op uw koopovereenkomst. U kunt de aangepaste BOVAG-koopovereenkomst vinden op mijn.bovag.nl/voorwaarden.
  • U kunt het recht op updates uitsluiten. De consument moet hier wel uitdrukkelijk mee instemmen, dus schriftelijk via de koopovereenkomst. Maak hiervoor ruimte op uw koopovereenkomst. U kunt de aangepaste BOVAG-koopovereenkomst vinden op mijn.bovag.nl/voorwaarden.
  • Het voordeel van BOVAG Garantie ten opzicht van wettelijke garantie: Wie een defect krijgt aan een auto gekocht bij een BOVAG-bedrijf, heeft laagdrempelige toegang tot bemiddeling via BOVAG Hulp bij Klachten, de Geschillencommissie en de Nakomingsgarantie van BOVAG. De klant hoeft dan dus niet zijn gelijk te halen bij de rechter. Dat is vaak duur en langdurig.
Als BOVAG-lid kunt u zelf te rade gaan bij BOVAG Ledenadvies. Uw klant kan aankloppen bij BOVAG Hulp bij klachten op bovag.nl. De bemiddelaars zijn onafhankelijk, deskundig en proberen met een oplossing te komen die voor beiden aanvaardbaar is. De bemiddelaars adviseren in geschillen rond BOVAG Garantie, non-conformiteit en de Algemene Voorwaarden van BOVAG. Voor klanten en BOVAG-leden is BOVAG Bemiddeling op werkdagen tussen 8.30 uur en 17.00 uur bereikbaar op 030-65 95 395 (lokaal tarief).

Algemene voorwaarden BOVAG Garantie op aankoop

Over BOVAG Garantie op reparatie en onderhoud

BOVAG Garantie op reparatie en onderhoud blijft ongewijzigd zes maanden. Voor deze vorm van garantie wordt gegarandeerd dat opdrachten met goed vakmanschap zijn gedaan met goede materialen. Uitzonderingen op deze garantie kunnen aan de orde zijn als een consument zelf te versleutelen onderdelen of te gebruiken werkmethodes heeft geleverd. Noodreparaties zijn uitgezonderd. Net als problemen die wel waren ontdekt maar te laat zijn gemeld, of bepaalde gevallen waarin de reparateur niet zelf de kans had gekregen om een probleem op te lossen (bijvoorbeeld wanneer een derde aan het gerepareerde/ onderhouden product heeft gesleuteld zonder directe noodzaak). 

Download de voorwaarden voor reparatie en onderhoud hier

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring