Bovag logo
Franchisewet
0%

Franchisewet

Laatste update 03 november 2020Leestijd: 2 min

01Franchisewet

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuwe wet: de Wet Franchise. Deze wet zorgt voor een betere balans tussen franchisegevers en -nemers en is vooral een verbetering voor de positie van franchisenemers, omdat zij sterk afhankelijk zijn van de franchisegever. Wat staat er zoal in deze wet? In onderstaande korte animatie wordt dit uitgelegd.BOVAG-lobby

Omdat veel leden van BOVAG franchisenemer zijn, heeft BOVAG zich hard ingezet voor deze wet.

Belangrijkste doelen van BOVAG in de lobby voor deze wet: instemmingsrecht voor de franchisenemer bij (tussentijdse) veranderingen door franchisegever in het contract en afspraken over een goodwillvergoeding. Want een franchisenemer die weet waar hij aan toe is, is eerder geneigd tot investeren en innoveren en daar wordt onze economie beter van. Na jaren van praten, strijden en lobbyen voor een evenwichtige relatie is er dit jaar eindelijk een wettelijke verankering in Nederland.

Snel invoeren

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft de

wet

op 11 februari 2020 naar de Tweede kamer gestuurd en BOVAG is positief over de inhoud. BOVAG ziet veel van zijn standpunten terug in de nieuwe wet, maar blijft strijden voor concretere formuleringen, omdat een aantal bepalingen in de wet ruimte laat voor interpretatie. BOVAG heeft daarnaast aangedrongen op spoedige behandeling in de Tweede en Eerste Kamer, zodat de nieuwe regels zo snel mogelijk in werking kunnen treden. Op 30 juni 2020 is de wet aangenomen door de Eerste Kamer en is de weg vrij voor invoering van deze wet per 1 januari 2021.

Franchisedebat

In het bijzijn van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken, hield BOVAG op 12 februari 2020 het Nationale Franchisedebat. Ongeveer honderd belangenbehartigers, politici, juristen en franchisegevers en -nemers namen hieraan deel. Bekijk hieronder een video- en een fotoimpressie van het debat:

Dossier Franchise, hoe zit het?

Wat is nou precies het probleem met franchise en wat is de rol van BOVAG hierin? Onderstaande korte animatie licht het toe.

Verschenen artikelen

Lees ook de Franchise-special van de BOVAGkrant

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.