Energiebesparing

Laatste update 17 mei 2019 Leestijd: 3 min

01 Energiebesparing

De overheid schrijft op verschillende manieren voor dat ondernemers energie moeten besparen. Hier beschrijven we aan welke wettelijke eisen u als ondernemer moet voldoen en hoe u zo slim en efficiënt mogelijk energie bespaart.

Artikel 2.15 of EED?

Ondernemers kunnen ruwweg op twee manieren worden verplicht om energie te besparen: via het Nederlandse Activiteitenbesluit of via de Europese Energy Efficiency Directive (EED). Het eerste is Nederlandse wetgeving, het tweede een Europese verplichting. Ruwweg hanteert u de volgende vuistregel:

De EED geldt voor grote ondernemingen met meer dan 250 fte en een jaaromzet van € 50 miljoen of een balanstotaal van € 43 miljoen. De EED verplicht u om al uw energiestromen in kaart te brengen. U moet in dat geval aan de auditplicht voldoen.

Lees hier meer over de EED en de auditplicht

Het Activiteitenbesluit geldt voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 50.000kWh aan elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruiken. U moet in dat geval aan de energiebesparingsplicht voldoen.

Lees hier meer over de Energiebesparingsplicht

Direct aan de slag

Direct aan de slag met de informatieplicht? Ga naar het overzicht met algemene informatie over energiebesparing, maatregelenlijsten en checklisten die BOVAG per branche heeft opgesteld.

Algemene informatie over energiebesparing, maatregelenlijsten en checklisten

Vragen of hulp nodig?

Vragen over de Informatieplicht Energiebesparende Maatregelen? Bel of mail BOVAG Ledenadvies via 030 659 53 00 of ledenadvies@bovag.nl.

Hulp op locatie

Heeft u hulp nodig met het voldoen aan de informatieplicht? Een expert van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM) komt naar uw bedrijf, controleert samen met u welke maatregelen er al zijn uitgevoerd en vult met u de maatregelen in op de online omgeving van de overheid. Een rondgang en het invullen van de online omgeving neemt ongeveer 2 uur in beslag. De kosten hiervoor bedragen €495,- inclusief reiskosten, alle bedragen zijn excl. btw.  

Adviesrapport

Aanvullend op het bezoek van de expert van IvDM kunt u ervoor kiezen om een adviesrapport op te laten stellen. Dit rapport bevat een overzicht van de uitgevoerde en nog te nemen energiebesparende maatregelen, inclusief inzicht in de te realiseren energiekostenbesparing. De kosten voor deze rapportage bedragen € 75,- per vestiging, excl. btw.
Neem voor de hulp op locatie of het adviesrapport direct contact op met IvDM, telefoon 0346 728220.

Veelgestelde vragen

Voor wie geldt de informatieplicht energiebesparing?
In welk wetsartikel staat de informatieplicht?
Wat betekent deze informatieplicht?
Waar moet ik mijn energiebesparende maatregelen melden?
Wie zijn uitgezonderd van informatieplicht?
Wat is de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED)?
Is de plicht tot energiebesparing nieuw?
Waarom heeft de overheid nu een informatieplicht (naast de bestaande plicht tot energiebesparing) ingevoerd?
Wat is een EML (Erkende Maatregelen Lijst)?
Moet ik per se die EML toepassen?
Wat vindt BOVAG van de informatieplicht?
Wat adviseert BOVAG zijn leden ten aanzien van de informatieplicht?

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring