De pagina wordt geladen...

Bovag logo
Ontdek de nieuwe PGS 37‑2‑tool van BOVAG
0%
Terug

Ontdek de nieuwe PGS 37‑2‑tool van BOVAG

Producten en diensten15 jul 2025 Leestijd: 3 min

Met de groei van het aantal elektrische voertuigen, stijgt ook het aantal accu’s (lithiumhoudende energiedragers). Omdat daarmee de veiligheidsrisico’s bij opslag en gebruik toenemen, is PGS 37-2-richtlijn ontwikkeld: een set maatregelen die helpt om jouw bedrijf veilig te houden. BOVAG heeft een handige online tool ontwikkeld die je precies vertelt welke maatregelen voor jouw bedrijf gelden.

PGS 37‑2 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) beschrijft hoe je lithiumhoudende energiedragers veilig opslaat en beheert. Denk aan accu’s van fietsen, scooters, motoren, auto’s, bestelwagens of trucks.

Voor wie geldt de richtlijn?

De richtlijn is van toepassing als je meer dan 333 kilo nieuwe of gebruikte accu’s opslaat in je bedrijf. Ook accu’s in voertuigen tellen hierin mee. Om een indruk te geven van 333 kilo energiedragers: dat zijn ongeveer honderd fietsen of dertig scooters of tien motorfietsen of drie hybride auto’s en soms al één batterij-elektrische auto, bestelwagen of truck. De ondergrens geldt ook voor gebruikte of gereviseerde accu’s. Voor defecte of beschadigde accu’s ligt de grens al bij dertig kilo. Voorbeelden van maatregelen die beschreven worden in de PGS 37-2-richtlijn zijn bijvoorbeeld het op afstand van elkaar zetten van voertuigen, het werken met brandcompartimenten of het vakbekwaam opleiden van personeel. Voertuigen die voor reparatie of onderhoud bij het bedrijf worden aangeboden of waaraan in de werkplaats wordt gewerkt, vallen niet onder PGS 37-2. Dit geldt alleen als ze daar niet langer dan zeven dagen staan zonder dat eraan gewerkt wordt. Ook voertuigen die bij het bedrijf gestald staan en het hele jaar door worden verhuurd, zijn uitgezonderd van de richtlijn.

Wacht niet af

De richtlijn wordt op termijn onderdeel van de Omgevingswet. Het is nog onbekend wanneer dat precies gebeurt. Wacht echter niet af tot het zover is. Een verzekeraar kan nu al eisen dat je aan de richtlijn voldoet. Ook bij een aanvraag voor een milieu- of omgevingsvergunning kan de vergunningverlener dit vragen. Het is bovendien verstandig om uit veiligheidsoverwegingen nu al maatregelen te nemen. Zo verklein je het risico op grote schade bij brand in je bedrijf.

De BOVAG-tool

Werk je met lithiumhoudende energiedragers? Dan is het belangrijk om te weten wat PGS 37-2 voor jouw bedrijf betekent. De richtlijn is behoorlijk technisch en uitgebreid. Met de nieuwe tool van BOVAG krijg je snel inzicht in welke maatregelen op jouw bedrijf van toepassing zijn. Deze slimme en laagdrempelige tool:

  • Helpt je om snel en duidelijk te zien wat voor jouw bedrijf van toepassing is,
  • Legt in gewone taal uit welke maatregelen je moet nemen,
  • Biedt ondersteuning via BOVAG Ledenadvies of een Compliance Scan op maat.

Je voert eenvoudig gegevens in over je bedrijf en de aanwezige energiedragers. De tool genereert dan een overzicht van maatregelen die voor jouw situatie gelden, inclusief handige tips.

Ga direct aan de slag met de PGS 37-2-tool

Wil je meer weten over wat de richtlijn inhoudt? Ga dan naar mijn.bovag.nl/pgs37-2. Daar vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen.

Dit artikel is verschenen in BOVAGkrant 4-2025

Door gebruik te maken van onze website geef je toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.