De pagina wordt geladen...
De mobiliteitssector verandert snel en elektrische voertuigen worden steeds populairder. Met deze groei komt ook een toename in het gebruik van lithiumhoudende energiedragers zoals accu's. Deze energiedragers bieden veel voordelen, maar brengen ook risico’s met zich mee, vooral op het gebied van veiligheid bij opslag en gebruik. Het doel van de PGS 37-2 richtlijn is om de risico's van opslag van lithiumhoudende energiedragers te beheersen, inclusief het laden en ontladen van energiedragers.
PGS 37-2 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) is een richtlijn die beschrijft hoe lithiumhoudende energiedragers veilig kunnen worden opgeslagen en beheerd. In de PGS 37-2 staan scenarios, doelen en maatregelen die de kans op een incident en de mogelijk nadelige gevolgen daarvan verkleinen, voorkomen of beperken. Deze richtlijn zal op termijn onderdeel worden van de Omgevingswet.
Werk je met deze energiedragers? Dan is het belangrijk om te weten wat de PGS 37-2 voor jouw bedrijf inhoudt.
De richtlijn bevat een aantal belangrijke maatregelen en richtlijnen voor het veilig omgaan met lithiumhoudende energiedragers zoals:
Bekijk de volledige richtlijn hier. (PGS 37-2:2023 versie 1.0 (DECEMBER 2023) (publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl) )
Hoewel de PGS 37-2 richtlijn momenteel nog niet opgenomen is in de wet, kan en mag deze nu al worden toegepast. In sommige gevallen wordt dit zelfs al verplicht gesteld door het bevoegd gezag, bijvoorbeeld via maatwerkvoorschriften, bij activiteitenmeldingen of vergunningaanvragen. Dit kan per gemeente verschillen. Naar verwachting wordt de PGS 37-2 richtlijn in 2025 opgenomen in de Omgevingswet, waarna deze verplicht zal gelden.
Let op! Je verzekeraar kan nu al eisen kan stellen rondom de PGS 37-2, die strenger of juist soepeler kunnen zijn dan de richtlijn zelf.
Als ondernemer in de mobiliteitssector krijg je steeds vaker te maken met lithiumhoudende energiedragers. Denk hierbij aan accu’s van elektrische fietsen, scooters, motorfietsen, auto’s, bestelwagens, trucks en voertuigen met koelunits. Ook caravans of campers met energieopslagsystemen kunnen onder de richtlijn vallen. Het is belangrijk om te weten hoe je deze energiedragers veilig opslaat en verwerkt, zodat je voldoet aan de wet én de veiligheid in je bedrijf garandeert.
Hoewel de richtlijn nog niet wettelijk verplicht is, kan het verstandig zijn om alvast maatregelen te nemen. Verzekeraars of omgevingsdiensten kunnen al eisen stellen op basis van de PGS 37-2.
Of jouw bedrijf onder de PGS 37-2 valt en welke maatregelen je moet nemen, hangt af van veel verschillende factoren. Nadat je weet welke maatregelen voor jou gelden, kun je een plan van aanpak opstellen. Dit kun je zelf doen of met hulp van een expert.
Let op! Omdat de implementatie van de PGS37-2 per bedrijf kan verschillen, is het belangrijk om je plan van aanpak altijd te checken bij het bevoegd gezag (de omgevingsdienst). Zij zijn uiteindelijk de enige die met zekerheid kunnen vaststellen of je bedrijf voldoet aan de PGS37-2 richtlijn en of er gegronde redenen zijn om over te gaan op maatwerk voor jouw bedrijf. Daarnaast kan het zo zijn dat de verzekeraar aanvullende eisen stelt naast de PGS37-2 richtlijn. Het is dus ook altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar.