Bovag logo
Vijfde BOVAG Coronamonitor: minder leden verwachten krediet nodig te hebben
0%
Terug

Vijfde BOVAG Coronamonitor: minder leden verwachten krediet nodig te hebben

Laatste update 29 april 2020Leestijd: 6 min
Artikel header afbeelding

Minder BOVAG-leden (-5,2%) verwachten de komende drie maanden krediet nodig te hebben. Verklaring daarvoor is dat een aantal ondertussen al een krediet heeft, en een stijgend aantal (+6,1%) gebruikmaakt van regelingen vanuit de overheid, en dan met name TOGS en NOW. Ook krijgen leden die betalingsuitstel vragen bij de bank, dit vaker toegewezen. Dat blijkt uit de resultaten van de vijfde BOVAG Coronamonitor. De situatie bij BOVAG-leden is redelijk stabiel ten opzichte van de vorige editie. Lees hieronder meer over de laatste ledenpeiling.


Klik hier om de infographic te downloaden.

Wat valt er op in de vijfde coronamonitor?

Er zijn momenteel geen grote veranderingen te zien. Het vertrouwen van ondernemers dat ze de coronacrisis doorstaan is groot (77,3%). De situatie heeft grote impact op de bedrijfsvoering, dat uit zich vooral in minder klandizie. 82,6% van de ondernemers die de BOVAG Coronamonitor heeft ingevuld, geeft aan minder klanten te hebben. Daardoor is onder andere de orderportefeuille minder gevuld (78,2%) en is er minder werk in de werkplaats (57,1%). De impactdaling die in week 15 startte, lijkt wel iets door te zetten.

Krediet en financieringen

74,8% van de leden verwacht binnen nu en drie maanden krediet nodig te hebben. Dit percentage is gedaald: in de vorige coronamonitor (week 15) lag dit percentage nog op 80%. De accountant is nog steeds de belangrijkste hulpbron. Deze wordt steeds vaker ingezet: 65,8% in week 15, 66,6% in week 17. De banken worden daarentegen iets minder ingeschakeld (22,4% in week 15, 20,8% in week 17). Een verklaring daarvoor kan zijn dat leden inmiddels uitstel van aflossing of rentebetaling hebben gekregen (stijging van 29,6% naar 34,0%) of dat ze een andere oplossing voor een financiering hebben gevonden. Zo geeft 33,1% geen uitstel van aflossing of rentebetaling nodig hebben. En er wordt meer gebruikgemaakt van steunregelingen zoals NOW en TOGS.

Omzetverlies

Het geschatte omzetverlies van BOVAG-leden is stabiel: 47,9% (ten opzichte van 47,4% in week 15). Voor enkele deelbranches geeft het gemiddelde een betrouwbaar beeld:

Verwacht omzetverlies:

  • Autodealers: 44,4% (t.o.v. 42,3% in week 15)
  • Caravan- en camperbedrijven: 59,0% (t.o.v. 54,0% in week 15)
  • Onafhankelijke autobedrijven: 38,4% (t.o.v. 40,2% in week 15)
  • Rijscholen: 93,5% (t.o.v. 94,4% in week 15)

De geschatte omzetdaling is bij caravan- en camperbedrijven het meest gestegen afgelopen week. Die bij rijscholen ligt nog steeds het hoogst, met 93,5%. De omzetdaling voor de andere deelbranches van BOVAG zijn ook gemeten, maar komen vanwege de respons (voor een betrouwbaar percentage) niet terug in bovenstaand overzicht. Voor die deelbranches schommelt het omzetverlies tussen de 31,7% en 62,5% (gemiddeld 43,1%).

Prioriteiten in onze belangenbehartiging:

Uit deze Coronamonitor maken we op dat BOVAG komende week van de volgende punten prioriteit moet maken:

  • TOZO: Trage procesgang en ontoereikendheid TOZO wanneer partners beide in dezelfde onderneming werken: BOVAG geeft dit signaal af bij MKB-Nederland.
  • Banken: Rentekosten blijven doorlopen bij uitstel betalingen: BOVAG gaat hierover in gesprek met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Ook over de kritische kanttekening bij werkwijze SNS Bank.
  • Belastingen: Zorg over betaling belastingen na regeling van drie maanden: BOVAG zet in op verlenging of (gedeeltelijk) kwijtschelden.
  • TOGS: Verdere versoepeling SBI-codes (lees meer).

Frequentie BOVAG Coronamonitor

Om u in deze lastige tijden niet onnodig te belasten, kijken we momenteel kritisch naar de frequentie van de BOVAG Coronamonitor. Nu de uitkomsten behoorlijk stabiel blijken, slaan we deze week over en ontvangt u morgen geen nieuwe peiling. De week daarna is er weer een nieuwe BOVAG Coronamonitor, waarvan het uiteraard weer heel belangrijk is dat u die invult.

Veelgestelde vragen op dit moment

BOVAG maakt zich, samen met relevante branchepartijen, hard voor een protocol voor de gehele mobiliteitssector. Dit protocol, waarin een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de dagelijkse praktijk wordt gemaakt, is vandaag naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gezonden voor een toetsing. Acht veelgestelde vragen hierover leest u

hier

. BOVAG maakt zich hard voor verruiming van de sectoren waarvoor de TOGS-regeling zou moeten worden aangewend. Ook bedrijven met een vestiging op het woonadres en toeleveranciers van gedupeerde ondernemingen kunnen nu ook aanspreek maken op de regeling. Daarover leest u meer in

dit bericht

. Meer antwoorden op vragen over hulpregelingen vindt u in het Corona Dossier:

mijn.bovag.nl/corona/veelgesteldevragen

.

Blijf op de hoogte

Op

mijn.bovag.nl/coronamonitor

publiceert BOVAG wekelijks de uitkomsten van deze peiling, inclusief zijn prioriteiten in de belangenbehartiging voor de komende week. Op mijn.bovag.nl/corona vindt u informatie die relevant is voor u als werkgever en ondernemer in de mobiliteitssector, bijvoorbeeld over alle landelijke steunmaatregelen. Heeft u een vraag over deze ledenpeiling of heeft u ergens hulp bij nodig? Bel dan met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.