TOGS-regeling: ook voor bedrijven op woonadres en toeleveranciers gedupeerde ondernemingen

Laatste update 24 april 2020 Leestijd: 3 min

Ook bedrijven die toeleverancier zijn voor gedupeerde ondernemingen kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Dit kan ook voor ondernemers gelden die een bedrijf op hun woonadres hebben. Dit zijn aanvullende voorwaarden voor bepaalde ondernemingen, die daardoor alsnog recht kunnen krijgen op een tegemoetkoming. BOVAG lobbyt voor verdere versoepeling van de regeling.

Toeleveranciers gedupeerde ondernemingen

Heeft u te maken met omzetverlies en komt tenminste zeventig procent van uw omzet van ondernemers die vanwege de coronacrisis geraakt zijn door de overheidsmaatregelen? Dan kunt u gebruik maken van de TOGS-regeling. Deze ondernemers moeten wel geregistreerd staan onder een van de codes uit de SBI-lijst met toeleveranciers. Een voorbeeld is als u bijvoorbeeld levert aan een reis- of evenementenorganisatie, en de overheid vanwege de coronacrisis deze activiteiten verbiedt of afraadt. Let wel op: uw omzet naar deze ondernemers moet wel tenminste uit zeventig procent procent van uw totale omzet bestaan. U moet dit achteraf bij een controle aan kunnen tonen. 

Bedrijf op woonadres

Als een vestiging van uw bedrijf zich op uw woonadres bevindt, is er kans dat u aanspraak kunt maken op de TOGS-regeling. Eerder deze maand werd bekend dat dit voor rijscholen geldt, maar ook bijvoorbeeld fietsbedrijven en gemotoriseerde tweewielerbedrijven met een woning boven of bij hun winkel kunnen in aanmerking komen. Voorwaarde is wel dat de vestiging fysiek is afgescheiden van de privéwoning, en dat die een eigen opgang of toegang heeft. Bij de aanvraag stuurt u hiervoor een bewijsstuk mee. Dat mag in een zakelijke huur- of koopovereenkomst van de vestiging of een foto die de eigen opgang goed in beeld brengt. 

Om te zien of u in aanmerking komt voor de TOGS-regeling kunt u de handige adviestool van RVO gebruiken.

BOVAG-lobby

BOVOG heeft gepleit voor een verdere versoepeling van de TOGS-regeling. Inmiddels is een motie aangenomen in de Tweede Kamer om te onderzoeken hoe bijvoorbeeld nevenactiviteiten hieronder vallen, wanneer deze voor een belangrijke mate voor de omzet zorgen. Met andere woorden, kan uw SBI-code voor nevenactiviteit (wanneer deze op de SBI-lijst staat) zorgen dat u 4.000 euro ontvangt? Het beschikbare budget voor TOGS is inmiddels verruimd van 0,5 miljard naar 1,6 miljard euro.

Meer informatie

Alle belangrijke informatie voor ondernemers en werkgevers over corona vindt u op mijn.bovag.nl/corona

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring