Bovag logo
Terugblik op Jaarcongres Kampeerbranche: afsluiter kampeerseizoen trekt veel bezoekers
0%
Terug

Terugblik op Jaarcongres Kampeerbranche: afsluiter kampeerseizoen trekt veel bezoekers

Laatste update 01 december 2023Leestijd: 7 min
Artikel header afbeelding

BOVAG en KCI organiseerden maandag 27 november weer ‘traditioneel’ samen een jaarcongres, om het kampeerseizoen af te sluiten. Het congres trok maar liefst 180 bezoekers. Er werd teruggeblikt op een druk jaar met mooie mijlpalen. Tegelijkertijd ondernemen we in uitdagende tijden. Er werd gesproken over onderwerpen als elektrificatie, duurzaam personeelsbeleid en veranderend consumentengedrag. Uiteraard was er ook veel tijd was ingeruimd om bij te praten tijdens pauzes en het diner. Het jaarcongres vond dit jaar plaats op een bijzondere, industriële locatie: DeFabrique in Utrecht.

Voor de BOVAG-kampeerbedrijven startte het jaarcongres met een Algemene Ledenvergadering, waar onder andere bestuurszaken op de agenda stonden. De aanwezige leden stemden in met de herbenoeming van bestuurslid Bart Schoones (Liba Campers), voor een extra periode van vier jaar. Er werd daarnaast afscheid genomen van Taco Smit (Buikema Stalling en Onderhoud) en Daan Sikkes (Cannenburg Caravans en Campers). Zij zijn allebei aan het eind van hun maximale bestuurstermijn. Taco en Daan zijn hartelijk bedankt voor hun grote inzet in het bestuur. Omdat het

bestuur van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven

nu uit zes leden bestaat en nog op sterkte is, worden er op dit moment niet direct nieuwe bestuursleden geworven. BOVAG is wel op zoek naar ondernemers die op flexibele basis willen meedenken in projectteams of als klankbord. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar

caravancamper@bovag.nl

.


Van links naar rechts: Theo de Jong (bestuurslid), Rolf Reinders (voorzitter), Marjolijn Wegkamp (bestuurslid), Bart Schoones (bestuurslid), Dick van de Berg (bestuurslid) en Claudia van Engelenburg (branchemanager BOVAG Caravan- en Camperbedrijven). Bestuurslid Martijn de Boer staat niet op de foto.

Afdelingserelidmaatschap

Taco Smit werd tijdens de ALV extra in het zonnetje gezet en ontving van algemeen directeur Peter Niesink het afdelingserelidmaatschap van BOVAG. Taco heeft zich de afgelopen jaren enorm ingezet voor BOVAG: in het afdelingsbestuur, als voorzitter van de technische commissie en als BOVAG-keurmeester tijdens diverse evenementen.


Terug- en vooruitblikken

Tijdens de ALV werd teruggekeken op het afgelopen jaar en werden leden bijgepraat over belangrijke BOVAG-projecten:

  • De BOVAG Onderhoudsbeurten zijn onverminderd populair: tot nu toe zijn er dit jaar ruim 55.000 BOVAG-onderhoudsstickers voor caravans verkocht.
  • De verkoopcijfers van caravans en campers, nieuw en gebruikt, van 2023 (tot heden) gedeeld en toegelicht. Per abuis stond er een foutief verkoopcijfer van nieuwe caravans in de presentatie. Hier kunt u de aangepaste dia met de juiste cijfers downloaden.
  • Er werd teruggeblikt op de fusie met FOCWA, die dit voorjaar plaatsvond. Jan Cleijsen, bestuurslid BOVAG Schadeherstelbedrijven, lichtte hierover het een en ander over toe. Hij vertegenwoordigt caravan- en camperschadeherstelbedrijven in het bestuur.
  • BOVAG is afgelopen jaar veel in de media geweest, met onder meer een online campagne over onderhoud, die maar liefst 5,2 miljoen keer is gezien door (potentiële) kampeerders. Ook de winactie onder kampeerders op social media gaf de naamsbekendheid van de BOVAG Onderhoudssticker nog een extra boost. Daarnaast was er in mei een succesvolle pr-actie rondom caravanonderhoud, waarmee we zelfs de voorpagina van het AD haalden. Dit jaar was BOVAG ook weer aanwezig op de KCJ om bezoekers voor te lichten over aankoop, onderhoud en reparatie en ze door te wijzen naar een BOVAG-kampeerbedrijf.
  • Afgelopen jaar was de overgang naar keuren met Amtek een belangrijk thema. BOVAG organiseerde negen Leden-bezoeken-ledendagen om bedrijven te helpen bij de overstap. Ook in 2024 blijft dit op de agenda staan, omdat eind van het jaar definitief gestopt wordt met de onderhoudsformulieren en de steekproeven. In het eerste kwartaal van 2024 worden nog vier Leden-bezoeken-ledendagen gehouden bij collega-bedrijven in de werkplaats: 25 januari 2024 bij Linberg Caravans in Hulten, 1 februari 2024 bij Henk Pen Campers en Caravans in Haaksbergen, 15 februari 2024 bij Ko van den Berg Aanhangwagencentrum in Utrecht en 7 maart 2024 bij Jan Schreur Recreatie in Winkel. Daarvoor ontvangt u binnenkort een uitnodiging.
  • Op 12 en 13 maart 2024 wordt de tweedaagse startopleiding G607 gaskeuring weer gehouden. Het G607-keurmerk is verplicht op sommige campings in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Hiermee kunt u uw klanten bedienen, die zo’n keurmerk nodig hebben. Er is ook een herhalingscursus op 14 maart voor wie zich moet hercertificeren. Meer informatie staat op mijn.bovag.nl/g607.
  • Ook gaat BOVAG in 2024 aan de slag met het opleidingsprogramma. Er worden steeds meer opleidingen en cursussen gegeven, ook vanuit de fabrikanten. BOVAG gaat in gesprek met de verschillende partijen om overzicht te creëren in het aanbod.

Gezamenlijk programma

Na de ALV kwamen de BOVAG- en KCI-leden bij elkaar voor het gezamenlijke programma. Maarten Bouwhuis (presentator BNR Nieuwsradio) ging in gesprek met ondernemers, stakeholders en experts over de toekomst van de kampeerbranche. Dat deden zij aan de hand van actuele thema’s: de impact van de elektrificatie, duurzaam personeelsbeleid en veranderend consumentengedrag. Aan tafel zaten bijvoorbeeld Jan-Paul Kerkhof (eigenaar tankstation en verenigingsbestuurslid van BOVAG), Herme Bruin (directeur Innovam), Stan Stolwerk (directeur/bestuurder van NKC) en diverse BOVAG-leden en -medewerkers.

In de gesprekken kwam naar voren dat er nog veel onduidelijk is als het gaat om de elektrificatie en welke impact dit heeft op de kampeerbranche. Het is wel duidelijk dat de transitie gemaakt moet worden met elkaar. Leden kregen veel praktische tips over toekomstbestendig werkgeverschap, waar ze mee aan de slag kunnen gaan. Leden gaven zowel tijdens de ALV als tijdens het gezamenlijk programma aan dat ze graag willen dat BOVAG zich inzet voor een op elkaar afgestemd opleidingslandschap. BOVAG gaat hier de komende periode mee aan de slag.

Aan het eind van het congres konden leden een hapje eten en uitgebreid napraten over het programma.

Bezig met laden...
Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.