Bovag logo
Prinsjesdag: geen extra verhoging energiebelasting
0%
Terug

Prinsjesdag: geen extra verhoging energiebelasting

Laatste update 22 september 2023Leestijd: 2 min
Artikel header afbeelding

De eerder door het kabinet aangekondigde éxtra verhoging van de Energiebelasting voor ondernemers gaat niet door.

Analyse van de Prinsjesdag-stukken leert dat extra verhoging niet is opgenomen in de Rijksbegroting. Dat is ook verstandig, want veel van de randvoorwaarden moeten nog worden ingeregeld. Denk daarbij aan de beperkte netcapaciteit en financieringsissues, nu banken vaak niet thuisgeven wanneer ondernemers financiering aanvragen.

De geplande verhoging van de energiebelasting op gas, om elektrificatie te stimuleren, zit er overigens wel in. Deze belasting komt, onder meer door inzet van BOVAG, echter voor een significant groter deel voor rekening van grootverbruikers: 132 procent extra voor grootverbruikers, 19 procent erbij voor het MKB.

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Voorts blijkt dat het kabinet het vrijstellingspercentage in de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) wil verlagen van 83 procent naar 70 procent in 2025. Dat zorgt voor een stevige toename van de (marginale) belastingdruk voor familieondernemingen bij een bedrijfsoverdracht. En het ondermijnt de concurrentiepositie van Nederlandse ondernemers, omdat veel van onze buurlanden een volledige vrijstelling bij bedrijfsoverdracht kennen. Daarnaast heeft het een negatieve impact op het ondernemingsvermogen, dat juist zou moeten bijdragen aan bedrijfscontinuïteit. BOVAG is van mening dat bedrijfsoverdracht geen impact mag hebben op het ondernemingsvermogen.

Lees ook:

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.