Samenvatting Prinsjesdag 2023

Laatste update 22 september 2023 Leestijd: 2 min

In een uitgebreide analyse die BOVAG van Prinsjesdag 2023 maakte, staan de kabinetsplannen uitgewerkt en uitgesplitst in de onderwerpen: autofiscaliteit, duurzame mobiliteit, bereikbaarheid, fiscaal, duurzaam en vernieuwend ondernemerschap en werkgeverschap. Lees hieronder het volledig document evenals een reactie op de algemene beschouwingen van deze week. 

Lees hier de uitgebreide BOVAG-analyse Prinsjesdag 2023 of download het document hieronder: 

Algemene beschouwingen

  • Na de eerste dagen van de algemene beschouwingen concludeert BOVAG verheugd te zijn met de verlenging van de accijnskorting, helaas wel alleen voor 2024. Het is nu aan het kabinet om een structurele oplossing voor de betaalbaarheid ervan te vinden. 
  • De energiebelasting wordt structureel verlaagd met €200 miljoen. Accijnskorting en de energiebelasting wordt onder andere betaald door de aardgasbaten en het nationaal groeifonds.
  • Het minimumloon wordt verhoogd met 1,7 procent. Dit wordt onder andere betaald door verhoging van het tarief in box 2 en box 3 met 2 procent. 
  • Om prijsstijgingen in het OV tegen te gaan en om het schrappen van buslijnen te voorkomen, wordt €420 miljoen vrijgemaakt.
Lees ook:Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring