Cao-onderhandelingen: werkgevers wijzen ultimatum van vakbonden af 

Laatste update 17 april 2024 Leestijd: 3 min

De vakbonden eisen van de werkgevers dat zij uiterlijk op woensdag 17 april akkoord gaan met hun eisen voor nieuwe cao’s in de Metaal en Techniek. De werkgevers wijzen dit ultimatum af. De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) is teleurgesteld in de opstelling van de vakbonden. FWT-onderhandelaar Ron Follon: "Er lag een stevig eindbod van de werkgevers met een flinke loonsverhoging van 9,19 procent. Voor jongeren betekende het eindbod zelfs een loonsverhoging van meer dan 10 procent. De vakbonden houden vast aan een looneis van ruim 13 procent. Daarmee plaatsen ze zich buiten de realiteit. Dit kunnen werkgevers simpelweg niet dragen."

Vakbonden moeten nu in beweging komen

Follon hoopt dat de vakbonden terugkeren naar de onderhandelingstafel. "Het is in het belang van zowel werkgevers als werknemers dat we tot een cao-akkoord komen." Hij benadrukt dat de werkgevers open blijven staan voor onderhandelingen met de bonden. "Wij hebben stappen gezet, nu is het aan de vakbonden om in beweging komen." 

Waar liggen de verschillen?

De twee belangrijkste geschilpunten in het cao-overleg zijn het loon en de ouderenregelingen. Met het ultimatum hebben de bonden ook andere onderwerpen naar voren gebracht, zoals invoering van 5 mei als jaarlijkse extra vrije dag en het afschaffen van de jeugdlonen. In dit overzicht zie je in een oogopslag wat het eindbod van de werkgevers is en wat de eisen zijn van de vakbonden. 

Acties zijn mogelijk

Mogelijk zullen de vakbonden de komende weken individuele bedrijven benaderen om met hun voorstellen akkoord te gaan. Daarbij kan gedreigd worden met stakingen of werkonderbrekingen. Vrijwel altijd zullen de vakbonden acties vooraf aankondigen. Wordt jouw bedrijf door de vakbonden benaderd? Meld dat dan meteen bij BOVAG Ledenadvies, via ledenadvies@bovag.nl of (030) 659 53 00. In onze reactie op het ultimatum hebben wij de vakbonden erop gewezen dat wij hen verantwoordelijk houden voor eventuele schade die het gevolg is van de acties. Dat geldt voor schade bij de bedrijven zelf, maar ook bij opdrachtgevers of afnemers. 

Lees hier wat je moet doen als er een staking of werkonderbreking dreigt bij jouw bedrijf. 

Consequenties van verstrijken huidige cao

De huidige cao is op 1 april verstreken. Wat zijn de consequenties voor jouw bedrijf nu er nog geen nieuwe cao is? Lees vanaf 'Hoe nu verder' in dit artikel

Meer informatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring