Uitbetaling van vakantiegeld

Laatste update 26 april 2024 Leestijd: 5 min

De maand van het uitbetalen van de vakantiebijslag komt er weer aan. Maar wanneer is dat precies? En moet het vakantiegeld jaarlijks in één keer worden uitbetaald, of kan het ook maandelijks? Telt een overuur mee voor de opbouw van de vakantiebijslag? En hoe zit het met het vakantiegeld bij deelname aan het Generatiepact? Lees hieronder per cao wat de spelregels zijn.

Cao voor tankstations en wasbedrijven: uiterlijk in mei 

De cao Tank & Was geeft aan dat de vakantietoeslag jaarlijks in de maand mei moet worden uitbetaald. Er kunnen andere afspraken gemaakt worden, bijvoorbeeld maandelijks uitbetalen. Artikel 31 lid 1geeft de regels voor de uitbetaling in mei. Lid 2 geeft regels voor de vakantietoeslag op een ander moment.

Qua hoogte gaat het om 8 procent van het bruto jaarsalaris inclusief overwerk. Daarbij wordt gekeken naar de periode van 1 mei van het voorgaande kalenderjaar tot en met 30 april van het lopende kalenderjaar.  

Cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf: uiterlijk in juni 

In de cao MvT is bepaald dat de vakantiebijslag op 30 juni uitbetaald moet zijn. Dit kan door een betaling in één keer uiterlijk in juni. De cao staat er niet aan in de weg dat, als een individuele medewerker ermee instemt, het ook periodiek kan (bijvoorbeeld maandelijks).   

Het gaat om 8 procent van wat er in de periode van 1 juli vorig jaar tot en met 30 juni dit jaar is verdiend. Daaronder valt het overeengekomen salaris, persoonlijke toeslagen en andere vaste emolumenten. Maar ook over overuren, meeruren en een prestatiebonus wordt vakantiebijslag betaald. Een onkostenvergoeding, een dertiende maand en een eenmalige uitkering vallen er niet onder. Meer informatie over vakantiebijslag staat in artikel 73 van de cao-tekst voor MvT. Definitie van een salaris staat beschreven in artikel 41.   

Voor verkopers geldt dat ook over de provisie vakantiebijslag wordt opgebouwd. De bijslag is beperkt tot een maximum van 8 procent van driemaal het wettelijk minimumloon per jaar. 

Let op dat er voor iedereen een minimumvakantiebijslag geldt. Hoe hoog dat is, staat in artikel 74 cao MvT.

Cao Carrosseriebedrijf: uiterlijk in juni 

De cao Carrosseriebedrijf zegt dat de vakantiebijslag op 30 juni uitbetaald moet zijn. Dit kan door een betaling in één keer uiterlijk in juni. De cao staat er niet aan in de weg dat, als een individuele medewerker ermee instemt, het ook periodiek kan (bijvoorbeeld maandelijks).   

Het gaat om 8 procent van wat er in de periode van 1 juli vorig jaar tot en met 30 juni dit jaar is verdiend. Daaronder valt het vast afgesproken bedrag (per maand of vier weken) en daarmee vergelijkbare vaste salarisonderdelen en prestatiebonus. In artikel 59 lid 1 cao Carrosseriebedrijf staat precies welke onderdelen er niet onder vallen. Denk aan overwerk, een dertiende maand en een onkostenvergoeding.    

Voor vertegenwoordigers geldt dat over provisie ook vakantiebijslag wordt opgebouwd. Wel kennen zij een maximum van 8 procent van driemaal het wettelijk minimumloon per jaar. 

Let op dat er voor iedereen een minimumvakantiebijslag geldt. Hoe hoog dat is, staat in artikel 60 cao Carrosseriebedrijf.

Rijscholen: in juni

Rijscholen vallen niet onder een cao. In dat geval geldt de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. Daarin is bepaald dat de medewerker een wettelijke aanspraak op vakantiebijslag heeft. Die is 8 procent van het brutoloon. Deze vakantiebijslag moet in de maand juni worden uitbetaald en wordt berekend over de periode van 1 juni van het voorafgaande jaar tot 1 juni van het lopende jaar.

Vakantiegeld bij een deelnemer aan het Generatiepact 

Hoe wordt het vakantiegeld berekend na deelname aan het Generatiepact? Bij de berekening van vakantiegeld is het percentage van het oorspronkelijke salaris bepalend. De vakantiebijslag is dus 8 procent van het nieuwe salaris. Voor regelingen waar sprake is van geld voor geld wordt dit namelijk berekend over het feitelijke salaris na deelname aan het generatiepact. Maakt uw medewerker bijvoorbeeld gebruik van variant 3 (80-90-100) dan ontvangt hij of zij 90 procent van het vakantiegeld dat hij bij een fulltime arbeidsduur had ontvangen.  

Vragen?  

Meer weten over het vakantiegeld?  Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030 65 95 300 of ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring