Verhoging wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 

Laatste update 02 mei 2024 Leestijd: 3 min

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli met 3,09 procent omhoog. De loonstijging heeft gevolgen voor een aantal schalen in de salaristabellen en salarisgroepen in de cao’s die gelden voor BOVAG-leden.

Het wettelijk minimumloon is het bedrag dat je medewerkers vanaf 21 jaar minimaal moet betalen (voor jongere medewerkers van 15 tot en met 20 jaar geldt het minimumjeugdloon). Elk half jaar worden deze bedragen geïndexeerd. Dit gebeurt op vaste momenten, namelijk op 1 januari en 1 juli. 

De verhoging werkt door in alle aan het minimumloon gekoppelde regelingen. Hierdoor zal ook de hoogte van een AOW-uitkering en de loongerelateerde uitkering bij ziekte of werkloosheid stijgen. 

Na de invoering van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024 bedraagt het wettelijk minimumloon voor een 21-jarige medewerker per 1 juli 2024 € 13,68 bruto per uur. In onderstaande tabel zie je de nieuwe wettelijke minimumuurlonen per 1 juli 2024: 



  Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 

Let op: voor bedrijven die vallen onder de cao voor het Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf is in de huidige cao een andere staffel afgesproken. Cao-partijen hebben namelijk besloten om de jeugdschalen vanaf 1 februari 2024 te verhogen. Dit houdt in dat de bedragen in de salarisgroepen A t/m E voor werknemers in de leeftijdscategorieën 16 jaar t/m 20 jaar voortaan zijn afgeleid van het volwassen maandloon bij 0 functiejaren op basis van de volgende staffel: 16/17 jaar: 50%, 18 jaar: 65%, 19 jaar: 75%, 20 jaar: 90%.

Geen extra verhoging per 1 juli 

Door de Tweede Kamer was in oktober 2023 een amendement aangenomen om het wettelijk minimumloon, naast de reguliere indexatie, extra te verhogen. Die verhoging zou 1,2 procent bedragen. Voor deze extra verhoging was een spoedwet nodig. De Eerste De Eerste Kamer heeft tegen deze spoedwet gestemd, waardoor de extra verhoging niet doorgaat. De reguliere indexering van 3,09 procent gaat wel door. 

Vragen? 

Heb je vragen over het wettelijk minimumuurloon? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring