Stap op tijd over naar de nieuwe RI&E-portal

Laatste update 05 december 2023 Leestijd: 4 min

Voor bedrijven die vallen onder de Cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (Cao MvT) of onder Cao Carrosseriebedrijven is er een nieuwe portal beschikbaar voor het invullen van de verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Zorg ervoor dat u tijdig uw gegevens uit de oude portal veiligstelt, want vanaf 31 december 2023 zijn die gegevens niet meer beschikbaar.  

De RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) is het hart van veilig en gezond werken in uw bedrijf en vormt de basis van het arbobeleid. Met de RI&E krijgt u inzicht in de risico’s die bij u spelen. Daarmee kunt u een plan van aanpak maken met maatregelen om deze risico’s te beheersen. Het hebben van een RI&E en een plan van aanpak is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. De Inspectie SZW controleert hier dan ook op. 

Meer informatie over de RI&E vindt u hier.

Veiligstellen gegevens RI&E Cao MvT 

Sinds 1 april 2022 heeft OOMT een nieuw systeem voor de online branche-RI&E. Elk bedrijf dat valt onder de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf kan hier terecht. 

Heeft u voor 1 april 2022 al een RI&E aangemaakt in het oude systeem? Deze blijft tot 31 december 2023 beschikbaar voor inzage en wijzigingen. Daarna kunt u niet meer inloggen in dit oude systeem.  

Staat uw RI&E nog in het oude systeem? Zorg er dan dus voor dat u vóór 31 december 2023 de RI&E en het plan van aanpak op uw eigen computersysteem hebt opgeslagen. Bekijk hier het stappenplan om de gegevens veilig te stellen

Het aanmaken van een nieuw RI&E is sinds 1 april 2022 alleen mogelijk via het huidige systeem. 

Veiligstellen gegevens RI&E Cao Carrosseriebedrijven 

Voor de Carrosseriebranche wordt het instrument voor het maken van de wettelijk verplichte RI&E, de RIE-manager, per 1 januari 2024 stopgezet door de leverancier (Mensely). Als u een RI&E heeft gemaakt in de RI&E Carrosseriebranche, dan moet u de gegevens daarvan zo snel mogelijk veiligstellen.  

Het veiligstellen van de gegevens kan op een eenvoudige manier en bovendien kunnen de gegevens worden geëxporteerd naar een Word-bestand of Excel-overzicht. Bekijk hier het stappenplan om de gegevens veilig te stellen

Let op: het nieuwe account in het AMS-systeem is leeg. De huidige RI&E’s gaan namelijk niet mee over naar het AMS-systeem! 

Vanaf 1 december kunt u beginnen met het invullen van de RI&E in het nieuwe AMS-systeem. Indien u reeds gebruiker bent van de RIE-manager, krijgt u bericht met meer informatie over het aanmaken van een account in het nieuwe AMS-systeem. Heeft u momenteel nog geen RI&E in de RIE-manager, dan dient u een account aan te maken en kunt u de volledige RI&E invullen in het nieuwe AMS-systeem.  

Houd de berichtgeving hierover in beide gevallen goed in de gaten! 

 Het nieuwe systeem heeft veel overeenkomsten met RIE-Manager. Meer informatie daarover vindt u hier:

Vragen?  

Heeft u vragen over het veiligstellen van de gegevens? Voor dergelijke vragen is een helpdesk beschikbaar:  

Voor bedrijven onder de Cao MvT is dit de OOMT-Helpdesk, bereikbaar via 0800-0155 of via servicedesk@oomt.nl.   

Bedrijven die vallen onder de Cao Carrosseriebedrijven kunnen terecht bij de Helpdesk EHS Services en deze is bereikbaar op 085-20 06 159 of via info@ehs-services.nl.    

Heeft u andere vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via 030-65 95 300 of via ledenadvies@bovag.nl.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring