Uitstel terugbetalen coronabelastingschuld: aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Laatste update 15 september 2022 Leestijd: 4 min

In de kern gezonde bedrijven krijgen vanaf 1 oktober 2022 zeven jaar in plaats van vijf jaar de tijd om hun in coronatijd opgebouwde belastingschuld terug te betalen. Hiervoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Uw belastingschuld moet bijvoorbeeld € 10.000,- of hoger zijn, uw bedrijf had voor corona geen belastingschuld en u kunt aantonen dat u niet in vijf jaar maar wel in zeven jaar het bedrag kunt aflossen. Vanaf 1 oktober 2022 kunt u een aanvraag voor deze versoepeling indienen bij de Belastingdienst. 

Alle ondernemers die tijdens de coronacrisis gebruik hebben gemaakt van het uitstel van belastingbetaling moeten vanaf 1 oktober 2022 beginnen met het aflossen van hun uitgestelde belastingschuld. Daar hebben zij vijf jaar (zestig maanden) de tijd voor. Omdat het kabinet ziet dat de nood hoog is bij sommige mkb-bedrijven met belastingschulden, geeft het kabinet in de kern gezonde ondernemingen meer lucht door de aflossingstermijn op te rekken naar zeven jaar. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de versoepelingen worden wel getoetst op levensvatbaarheid. Ook moeten ondernemers aan kunnen tonen dat ze aflossingsproblemen hebben.

Dien uw verzoek vanaf 1 oktober in

U ontvangt vóór 1 oktober een brief van de Belastingdienst, met daarin uw totale belastingschuld, de voorwaarden van de betalingsregeling en het maandbedrag van de betalingsregeling. Als gebruik wilt maken van de versoepeling en het maandbedrag wilt aanpassen, vraagt de Belastingdienst u om uw verzoek vanaf 1 oktober in te dienen. Dan zijn namelijk alle voorwaarden definitief. U kunt al wel starten met het verzamelen van de benodigde documenten. 

Welke versoepelingen zijn er?

Als u aan de onderstaande voorwaarden voldoet, mag u:
 • of één keer een betaalpauze van drie maanden nemen 
 • of per kwartaal betalen, in plaats van per maand
 • of u mag maximaal zeven jaar (84 maanden) doen over het afbetalen van uw belastingschuld, in plaats van vijf jaar (60 maanden)

Voorwaarden betaalpauze

U kunt een betaalpauze van drie maanden aanvragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
 • U hebt vanaf 1 april 022 steeds voldaan aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voor de belastingen waarvoor u aangifte doet. En u blijft dat ook doen.
 • In een brief motiveert u waarom u een betaalpauze nodig hebt. En u maakt aannemelijk dat uw betalingsproblemen tijdelijk zijn.

Voorwaarden betaling per kwartaal

U kunt vragen of u per kwartaal mag betalen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
 • U hebt vanaf 1 april 2022 steeds voldaan aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voor de belastingen waarvoor u aangifte doet. En u blijft dat ook doen.
 • In een brief motiveert u waarom u per kwartaal wilt betalen.

Voorwaarden verlenging betalingsregeling

U kunt vragen of u maximaal zeven jaar (84 maanden) mag doen over het afbetalen van uw belastingschuld als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
 • Uw belastingschuld door het bijzonder uitstel is € 10.000,- of hoger.
 • U hebt vanaf 1 april 2022 steeds voldaan aan uw nieuwe betalingsverplichtingen voor de belastingen waarvoor u aangifte doet. En u blijft dat ook doen.
 • U hebt geen pre-coronaschuld (een schuld voor belastingen waarvoor u bijzonder uitstel hebt aangevraagd die u al vóór 12 maart 2020 had moeten betalen). Of u hebt wel een pre-coronaschuld, maar u had vóór 12 maart 2020 al (bijzonder) uitstel van betaling.
 • In een brief motiveert u waarom u de betalingsregeling wilt verlengen. En u maakt aannemelijk dat u uw belastingschuld niet binnen vijf jaar kunt afbetalen, maar wel binnen zeven jaar.
 • Is uw belastingschuld door het bijzonder uitstel € 50.000,- of hoger? Dan moet u de Belastingdienst ook het volgende sturen: jaarstukken van de laatste drie kalenderjaren en een verklaring van een derde deskundige (bijvoorbeeld een accountant) dat uw onderneming levensvatbaar is.

Meer informatie

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring