Ondernemers krijgen zeven jaar om coronabelastingschuld terug te betalen

Laatste update 13 juli 2022 Leestijd: 2 min

Het kabinet verlengt de terugbetaaltermijn van de belastingschuld van vijf naar zeven jaar. Daarmee krijgen in de kern gezonde bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het uitstel van belastingbetaling tijdens de coronacrisis meer tijd om hun schuld af te lossen. Dit komt bovenop de versoepelingen die het kabinet vorige week aankondigde. Momenteel hebben 279.000 ondernemers nog een openstaande belastingschuld van 21 miljard euro. Bedrijven moeten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de versoepelingen. 

Ondernemers hebben vanaf 1 oktober 2022 vijf jaar de tijd om hun tijdens de coronacrisis opgebouwde belastingschuld af te lossen. Voor gezonde bedrijven voor wie dit problemen oplevert, wordt die termijn nu opgerekt naar zeven jaar. Bedrijven die in aanmerking willen komen voor de versoepelingen worden wel getoetst op levensvatbaarheid. Ook moeten ondernemers aan kunnen tonen dat ze aflossingsproblemen hebben.

Motie 

Vorige week werd al bekend dat het kabinet de regeling voor het terugbetalen van uitgestelde belastingbetalingen wilde versoepelen. Ondernemers met problemen krijgen waarschijnlijk de mogelijkheid om maandbedragen per kwartaal te betalen en om een incidentele betaalpauze in te lassen. Na het Tweede Kamerdebat over de afwikkeling van belastingschulden op dinsdagavond 5 juli, diende de VVD een motie in voor een langere terugbetalingstermijn van zeven in plaats van vijf jaar. Deze motie werd gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Daarop heeft staatssecretaris Van Rij van het ministerie van Financiën onder voorwaarden ook zijn akkoord gegeven. 

Lobby

BOVAG lobbyt al langere tijd met MKB-Nederland en VNO-NCW voor de versoepeling van de terugbetalingsregeling. BOVAG is blij dat na de aangekondigde versoepelingen van vorige week nu ook de terugbetalingstermijn is verlengd. In de BOVAG Ondernemersmonitor dit voorjaar gaf twaalf procent van de leden aan dat zij behoefte hadden aan verder uitstel van de belastingbetaling.  

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring