BOVAG Ondernemersmonitor: tweederde heeft last van hogere energiekosten

Laatste update 25 maart 2022 Leestijd: 2 min

Tweederde van de BOVAG-leden noemt ‘hogere energiekosten’ als probleem waar ze momenteel tegenaanlopen. Daarmee komt dit met stip binnen in de probleem-top 10. Bij 47 procent van de leden die de hogere energierekening als probleem aanmerken, is de elektrarekening minimaal de helft hoger. En de gasrekening is zelfs bij 57 procent van hen minimaal de helft hoger. Met uitschieters tot boven de 200%.

Het is dus niet gek dat gevraagd naar welke steunmaatregelen men het meest zit te wachten op ‘Tegemoetkoming in de energielasten’ (genoemd door 63,5% van de leden). Gevolgd door ‘Verder uitstel terugbetaling belasting’ (12%) en ‘Verder uitstel terugbetaling NOW (5,7%). BOVAG pleitte eerder al voor steun aan ondernemers inzake de hoge energierekening.  

Leveringsproblemen 

Naast ‘Hogere energielasten’ zijn andere veelgenoemde problemen: ‘Beleveringsproblemen’ (genoemd door 45,1%) , ‘Tekort aan personeel’ (31,8%) , ‘Minder klanten’ (28,4%) en ‘Toenemend verzuim’(25,2%). Dat verzuim blijft toenemen: bij de vorige monitor benoemde 21,4% van de BOVAG-leden dit probleem. Bijna 16% zegt momenteel in te teren op het eigen vermogen. 

Ondernemers met gebrekkige levering van producten en onderdelen moeten aan een vijfde van hun klanten ‘nee’ verkopen en zien hun omzet met 17,4% extra afkalven. 

Omzet 

31,2% van de leden heeft te maken met een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was bij de vorige meting begin januari nog 25,6%. Tegelijk zien we dat  weer meer ondernemers andere bedrijfsactiviteiten willen opstarten: 42,6%, tegen 33,5% in december vorig jaar. 

Ruim een derde van de BOVAG-leden (35,8 %) is op zoek naar personeel. En dan met name technisch personeel (genoemd door 81,3 % van deze groep).

BOVAG-Ondernemersmonitor-A4-week-12-DIGITAAL.jpg

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring