Tweede Kamer roept op tot verder uitstel belastingschuld 

Laatste update 19 mei 2022 Leestijd: 2 min

Bedrijven in Nederland hebben door de coronacrisis een schuld opgebouwd van 20 miljard euro bij de Belastingdienst. Vele ondernemers kunnen hun uitgestelde belastingaanslagen niet terugbetalen in de vijf jaar die ze daarvoor krijgen. Dit was op donderdag 12 mei dan ook onderwerp van gesprek in het Tweede Kamerdebat over corona. Diverse Kamerleden riepen op om opnieuw te kijken naar de terugbetalingstermijn. Ook BOVAG roept de overheid op om ondernemers meer lucht te geven. 

Naast de opgebouwde schuldenlast hebben veel ondernemers op hun eigen vermogen ingeteerd, blijkt ook uit de laatste Ondernemersmonitor

Inspanningsbelofte kabinet

In het Coalitieakkoord staat: 'daar waar financieel gezonde ondernemingen door corona niet vooruitkomen door schulden, spant het kabinet zich in om tot oplossingen te komen'. Daar wil BOVAG de overheid graag aan houden. Meer tijd kan ondernemers ontlasten van de druk om binnen vijf jaar alles te moeten terugbetalen en biedt juist de mogelijkheid te herstellen en weer vooruit te kijken. 

Staatssecretaris kijkt naar scenario’s

Tijdens het coronadebat op donderdag 12 mei was het bredere uitstel van de belastingschuld daarom ook onderwerp van gesprek, waarvoor ook BOVAG input leverde. De Tweede Kamer ondersteunde de oproep voor een bredere spreiding voor terugbetalen in zeven à tien jaar en mildheid bij de terugvordering van belasting. Nu krijgen bedrijven tot vijf jaar om terug te betalen. Staatssecretaris van Financiën Van Rij kondigde aan verschillende scenario's te gaan bekijken. 

Oproep aan gemeenten

Al eerder vroeg BOVAG om extra aandacht voor het investeringsvermogen van ondernemers in hun gemeenten. We deden de volgende aanbevelingen aan de nieuw aangetreden gemeenteraadsleden en colleges van burgemeester en wethouders:
  • Laat de termijn van uitstel van terugbetaling van lokale belastingen en heffingen aansluiten bij het Rijk. 
  • Bereken geen rente over de uitstaande belastingschuld. 
  • Betaal opdrachten voor het mkb en rekeningen binnen veertien dagen en vergroot daarmee de bestaanszekerheid en financiële armslag van ondernemers.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring