01
Inzet BOVAG gemeenteraadsverkiezingen 2022
Gemeenten bepalen voor een groot deel de infrastructuur van een dorp of stad. Zij stellen lokale wetten en regels op voor ondernemers en spelen een rol in de plaatselijke verkeersveiligheid. Een gemeente kan restricties opleggen op bepaald vervoer in een binnenstad. Het zijn slechts een paar voorbeelden van zaken die gemeenten regelen en waar u mee te maken kunt krijgen. Omdat besluiten van de gemeente effect op uw bedrijf kan hebben, lobbyt BOVAG bij de gemeenteraadsverkiezingen. Onze belangrijkste punten voor u op een rij.
Grofweg zet BOVAG in op drie hoofdonderwerpen:
Mobiliteit en bereikbaarheid,
Haalbaar en betaalbaar verduurzamen en
Ruimte om te ondernemen. Om het concreet te maken, hebben we zes speerpunten benoemd:
1. Verlaag lokale lastendruk, verhoog bestaanszekerheid ondernemers
In het kort:
- Wentel begrotingsperikelen van gemeenten niet af op bedrijven. Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor de aantrekkingskracht van een gemeente.
- Spreek in coalitieakkoord 2022-2026 af om lasten voor het lokale bedrijfsleven niet te verzwaren.
- Laat de termijn van uitstel van terugbetaling lokale belastingen en heffingen aansluiten bij het Rijk (vijf jaar of langer).
- Bereken geen rente over uitstaande belastingschuld en betaal opdrachten voor mkb binnen 14 dagen.
Meer over verlaging lastendruk en verhogen bestaanszekerheid ondernemers
Vergroot het investeringsvermogen van ondernemers
Ondernemers kijken aan tegen een grote schuldenlast, verdampte vermogens en een groot gebrek aan liquiditeit. Voorkom afwenteling van begrotingsperikelen van gemeenten op bedrijven. Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor de aantrekkingskracht van een gemeente. Om lokale ondernemers (mkb, zzp) en werkgevers de komende jaren helpen doorkomen, roept BOVAG mee op:
- Laat de termijn van uitstel van terugbetaling lokale belastingen en heffingen aansluiten bij het Rijk (vijf jaar of langer).
- Bereken geen rente over de uitstaande belastingschuld.
- Betaal opdrachten voor het mkb of zzp en rekeningen binnen 14 dagen en vergroot daarmee de bestaanszekerheid en financiële armslag van ondernemers.
Verlaag lokale lastendruk
Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor de aantrekkingskracht van een gemeente. BOVAG adviseert:
- Niet verzwaren van lasten voor het lokale bedrijfsleven in coalitieakkoord 2022-2026.
- Sommige heffingen kosten de gemeente verhoudingsgewijs veel in de uitvoering en leveren weinig op. Schaf deze af (precario) of beperk ze tot een minimum (riool -en afvalstoffen) en zet in waar van toepassing (reclamebelasting is alleen inzetbaar voor een BIZ of parkmanagement).
- Wentel dalende OZB-inkomsten als gevolg van leegstand niet af op eigenaren / gebruikers van niet-woningen. Dit is een te zware, extra en eenzijdige belasting voor ondernemers.
2. Minder regels
In het kort:
Regels worden nog te vaak bedacht zonder rekening te houden met uitwerking op de ondernemer. Dus:
- voor elke nieuwe regel een oude eruit.
- Voer een lokale MKB-toets in.
- Maak ondernemersloketten laagdrempelig en informeel.
3. Milieuzone? Dan ook compensatie!
In het kort:
Waak voor versnippering en lappendeken aan regels. En wie een hek om de stad zet voor bepaalde categorieën, zal de gedupeerde burgers tegemoet moeten komen. Bijvoorbeeld met een aanschafpremie. Stad dicht? Beurs open!
Meer over milieuzone en compensatie
De auto is voor heel veel Nederlanders een essentieel en betaalbaar vervoermiddel, in het bijzonder voor woon-werkverkeer en sociaal verkeer.
Milieuzones en nulemissiezones leiden steeds meer tot een versnipperd landschap met veel verschillende soorten regelgeving. Het is van belang dat gemeenten oog hebben voor de harmonisatie van regelgeving voor ondernemers en consumenten, hiermee wordt het draagvlak vergroot. Veel Nederlanders reizen tussen verschillende gemeenten voor hun werk of bedrijf en hebben een beperkte keuze uit bijvoorbeeld een auto, bestelbus of (brom)fiets.
Het uitsluiten van bepaalde voertuigen zal voor veel Nederlanders een lastenverzwaring betekenen. Een auto of bestelbus is noodzakelijk voor het werk, maar verliest haar waarde als de loodgieter niet maar naar klanten in de binnensteden mag. Fiscale ondersteuning voor ondernemers en inwoners is essentieel om het draagvlak voor de verduurzaming te vergroten en Nederlanders op een betaalbare en haalbare manier te stimuleren tot schone mobiliteit.
4. Neem de 'buitenstad' serieus
In het kort:
Een aantrekkelijke buitenstad (retail buiten het centrum / aan de rand van een gemeente) leidt tot een optimale combinatie van wonen, werken en winkelen.
- Wijzig van bestemmingen voor specifieke locaties in de buitenstad, zodat daar meer mogelijk is
- Werk samen met vastgoedpartijen en pandgebruikers aan een vitalere buitenstad. En los zo ruimtetekorten in andere sectoren op (woningmarkt of bedrijfspanden in sectoren met een tekort).
- Stimuleer kansrijke locaties. Geef ondernemers voldoende handelingsperspectief.
Meer over de buitenstad
In de ‘buitenstad’ (alle verkooppunten aan consumenten buiten de reguliere (binnenstedelijke) winkelgebieden) is veel leegstand en versnippering en vaak een overlappende aanbod. Het gaat momenteel om circa 15 miljoen vierkante meter winkeloppervlak (bijna de helft van het totaal aan winkelaanbod in Nederland) verdeeld over onder andere 190 woonboulevards, autoboulevards, retailparken en decentrale retailclusters. Via een methode van opwaarderen, ombouwen, ordenen en organiseren kunnen deze winkelgebieden in de buitenstad van gemeenten beter gaan functioneren met een gezond toekomstperspectief.
BOVAG werkte samen met o.a. INretail , Tuinbranche Nederland, Rabobank, Vereniging van Woonboulevards, Nederlandse Raad Winkelcentra en Dibevo aan een praktische handreiking voor lokale bestuurders. Allen concluderen dat er dringend bestuurlijke aandacht nodig is voor de buitensteden. Een aantrekkelijke Buitenstad leidt tot een optimale combinatie van wonen, werken en winkelen. BOVAG heeft drie tips aan lokale bestuurders:
- Lokale overheden doen zich zelf te kort bij het niet meewerken aan het wijzigen van bestemmingen voor specifieke locaties. Immers deze flexibiliteit helpt bij het invullen van maatschappelijke en markt wensen. BOVAG roept overheden op mee te werken aan het wijzigen van bestemmingen voor specifieke locaties in de buitenstad.
- Samen doelen verwezenlijken: Gemeenten kunnen samen met vastgoedpartijen en pandgebruikers vanuit een gedeeld doel samenwerken aan een vitalere buitenstad. Immers er ligt een kans om ruimtetekorten in andere sectoren op te lossen zoals de woningmarkt of locaties voor bedrijfspanden in sectoren die juist extra meters zoeken.
- Kansrijke locaties verdienen een flinke stimulans (en soms is elders ombouwen en saneren slimmer). Ga in overleg met ondernemers over een beleid voor perifere detailhandel met voldoende handelingsperspectief voor ondernemers.
Lees ook:
5. Versnel aanleg laadpalen
Versnel aanleg van de laad- en tankinfrastructuur door bureaucratische hobbels bij aanvragen weg te nemen. Maak een plan!
Meer over versnellen aanleg laadpalen
Nederland staat voor een grote opgave om ons wagenpark te verduurzamen, dit vraagt steeds meer van de inrichting van onze ruimte. De gemeenten zijn daarbij verantwoordelijk voor de belangrijkste randvoorwaarde, de laad- en tank infrastructuur voor nulemissie-voertuigen.
In 2030 hebben wij naar verwachting een laadbehoefte van 1,8 miljoen laadpunten voor het personenvervoer, 18.600 laadpunten voor bestelbusjes en 7.400 laadpunten voor vrachtwagens. Deze opgave vertaalt zich in 600 laadpalen per dag, een enorme opgave voor gemeenten. BOVAG roept de gemeenten op om een groeipad vast te stellen, gebaseerd op aantallen voor de laad- en tankinfrastructuur, uitgesplitst naar snelladen en langzaamladen, gebaseerd op de klimaatambitie van het kabinet.
Gemeenten kunnen een versnelling aanbrengen in de laad- en tankinfrastructuur door bureaucratische hobbels bij aanvragen weg te nemen. Uit het Nationaal Laadonderzoek 2020 blijkt dat slechts 18 procent van de aanvragers voor een laadpaal binnen 3 maanden wordt geholpen, 43 procent krijgt zelfs geen gehoor of een afwijzing.
De verduurzaming van het wagenpark vraagt steeds meer van de inrichting van de openbare ruimte. Driekwart van de Nederlandse woningen beschikt niet over de ruimte voor een eigen oprit en is afhankelijk van (semi) publieke laadpalen. Het inrichten van laadpleinen is hier bijvoorbeeld een deel van de een oplossing.
6. Ruim baan voor de tweewieler, geen ban op vervoermiddelen
In het kort:
Omarm de opkomst van de tweewieler in de stad. Extra brede fietspaden, afgeschermde rijbanen en overzichtelijke kruispunten dragen bij aan logische regelgeving voor de automobilist, fietser en voetganger. En denk niet dat de oplossing ligt in het verbannen van één type vervoermiddel.
Meer over ruim baan voor de tweewieler, geen ban op vervoermiddelen
In het verleden is in veel steden en dorpen onvoldoende rekening gehouden met de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Het aantal auto's zal in Nederland in 2030 met één miljoen zijn toegenomen, de bakfiets en elektrische fiets wint steeds meer aan populariteit en de brom- en snorfiets valt niet meer weg te denken. Met tot gevolg dat fietspaden vaak te smal zijn en kruispunten soms onoverzichtelijk. Onze infrastructuur moet op al deze ontwikkelingen voorbereid zijn, hier ligt een belangrijke taak voor gemeenten.
De oplossing hiervoor is vaak niet extra regelgeving of het weigeren van sommige vervoersmiddelen maar infrastructurele oplossingen met het oog op de verkeersveiligheid. Extra brede fietspaden, afgeschermde rijbanen en overzichtelijke kruispunten dragen bij aan logische regelgeving voor de automobilist, fietser en voetganger. Zo kan iedere inwoner op een veilige manier van a naar b.
Actief in de gemeente?
Speelt u zelf een rol binnen de gemeente? Als raadslid, werkt u mee aan bewonersinitiatieven of zit u in een lokale denktank? Dan komt BOVAG graag in gesprek met u en kan u wellicht bijstaand in de gemeentelijke lobby. Stuur een
mail en dan nemen wij contact met u op.
Lees ook:
Verduurzamen
Een ander punt waar BOVAG op inzet is verduurzamen op een tempo dat inwoners en bedrijven kunnen bijbenen en dat ook financieel haalbaar is. Aandachtspunten hiervoor die BOVAG aan de gemeenten wil meegeven zijn:
Haalbare en betaalbare Transitievisie Warmte
Elke gemeente heeft in 2022 een Transitievisie Warmte (TVW) vastgesteld en voor de wijken of buurten die voor 2030 de energieswitch moeten maken, zijn ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend. BOVAG roept op: let daarbij wel op dat keuzes betaalbaar en haalbaar zijn voor ondernemers. Afhankelijk van de gekozen warmtebron en overgangsperiode kunnen de kosten van de TVW per bedrijf oplopen tot tienduizenden euro’s, voor sommige zelfs meer. Dit is voor een groot deel van het mkb moeilijk of zelfs niet financierbaar.
Investeer in de Energie-infrastructuur
BOVAG roept op om de energie-infrastructuur optimaal af te stemmen op de ambities binnen de energietransitie. Investeer, samen met netbeheerders en andere stakeholders, in een elektriciteits- en leidingennet en laadinfrastructuur dat burgers én bedrijven in staat stelt hun duurzame ambities hierop te kunnen plannen en realiseren.
Geen lokale kop op landelijke eisen
In de omgevingswet wordt het mogelijk voor gemeenten om op lokaal niveau aanvullende maatregelen te eisen van bedrijven en meer specifiek voor kantoren en retail. Gevolg is dat bedrijven om extra, en niet noodzakelijkerwijs op elkaar aansluitende, regelgeving kan worden gevraagd. Ruimte bieden aan lokale eisen leidt tot een diversiteit aan regelgeving terwijl uniformiteit van groot belang is voor zowel regionaal opererende Omgevingsdiensten als voor ondernemers in onze sector met meerdere vestigingen in verschillende gemeenten.