Koningsdag en Bevrijdingsdag in 2022: vrij of niet?

Laatste update 28 maart 2022 Leestijd: 14 min

Elk jaar rijst de vraag of medewerkers vrij hebben op feestdagen, zoals Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). Een nationale feestdag betekent niet vanzelfsprekend een vrije dag en cao's hanteren verschillende feestdagen. BOVAG licht de regels, toeslagen en afspraken per cao toe. 

Cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf

  • Koningsdag: is een feestdag. Werknemers hebben op feestdagen recht op een vrije dag. Wordt er toch gewerkt? Dan moet er een toeslag van 85% worden betaald. U kunt er ook voor kiezen om de gewerkte uren zonder toeslag uit te betalen en de werknemer in dezelfde of de volgende week een betaalde vrije dag te geven. Let op: de feestdagenregeling uit de cao MvT geldt niet voor verkopers. Verkopers hebben dus geen recht op een vrije dag of toeslag en kunnen op deze dagen dus gewoon worden ingeroosterd.
  • Bevrijdingsdag: Daarover zijn nieuwe afspraken gemaakt in de cao. Wanneer de cao is aangemeld, wordt 5 mei een vrije dag. Dat gebeurt naar verwachting in april van dit jaar en naar verwachting is 5 mei dan een vrije dag voor werknemers binnen deze cao.
 
Onderstaand overzicht is gebaseerd op de huidige cao. De informatie over 5 mei zal hierin waarschijnlijk wijzigen:
Cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf (MvT) 

Cao Tankstations en Wasbedrijven

  • Koningsdag: is een feestdag, maar dat betekent niet automatisch dat uw medewerker recht heeft op een vrije dag. Als een medewerker deze dag werkt, heeft hij recht op een toeslag van 50% over de gewerkte uren. Als werkgever moet u ervoor zorgen dat het aantal ingeroosterde feestdagen over het hele jaar naar redelijkheid tussen de medewerkers wordt verdeeld. Een medewerker die is ingeroosterd op een feestdag, maar toch vrij wil zijn, moet in overleg met de werkgever gewoon een vrije dag opnemen.
  • Bevrijdingsdag: is alleen een feestdag in de lustrumjaren, dus eens in de vijf jaar. In 2021 is het geen feestdag en hoeft er ook geen toeslag betaald te worden als de medewerker toch werkt.
Volledig feestdagenoverzicht 2022 cao Tank en Was:
Cao Tankstations en Wasbedrijven

Cao Carrosseriebedrijf

  • Koningsdag: volgens de cao is dit een feestdag en hebben medewerkers recht op een vrije dag. Moeten zij toch werken? Dan krijgt de medewerker per uur 1,12% van zijn maandsalaris of 1,21% van zijn vierwekensalaris. U kunt er ook voor kiezen om de medewerker op een andere dag in dezelfde of de daaropvolgende week een betaalde vrije dag te geven. In dat geval krijgt de medewerker per uur 0,607% van zijn maandsalaris of 0,658% van zijn vierwekensalaris.  
  • Bevrijdingsdag: is alleen een feestdag wanneer hij door cao-partijen uitgeroepen wordt tot nationale feestdag. In 2021 is dat niet het geval. Medewerkers hebben dus geen recht op een vrije dag en u hoeft geen toeslag te betalen als ze toch werken. 
Volledig feestdagenoverzicht 2022 cao Carrosserie:
Cao Carrosseriebedrijf

Rijscholen

Voor rijscholen geldt er geen cao. Of een medewerker op een feestdag vrij moet worden gegeven is afhankelijk van wat onderling is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of het personeelsreglement. Er is namelijk geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor medewerkers. U kunt deze dagen afschrijven van het verlofsaldo of u geeft de medewerkers een betaalde vrije dag omdat de rijschool op deze dagen gesloten is.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring