Gros nieuwe EV’s dit jaar voor particulieren

Laatste update 07 maart 2022 Leestijd: 2 min

Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat in de eerste twee maanden van dit jaar 9.116 nieuwe elektrische personenauto’s zijn geregistreerd. Meer dan de helft daarvan werd door particulieren gekocht of geleaset.

2.997 van de nieuwe EV’s betrof een aankoop door een privépersoon en 1.979 viel in de categorie ‘Lease RTL’, hetgeen doorgaans private lease betekent. In het MKB werden 703 elektrische auto’s aangeschaft en leasemaatschappijen registreerden er 2.033. Voor particulieren die een nieuwe EV kopen of leasen geldt sinds begin dit jaar een subsidie van 3.350 euro en het totale budget van de Rijksoverheid bedraagt 71 miljoen euro voor 2022. Dat is goed voor ruim 21.000 nieuwe auto’s.  

Duizenden in bestelling

Tot 3 maart was al voor ruim 40 miljoen aan subsidie aangevraagd, oftewel voor 12.000 EV’s. Het grootste deel daarvan staat dus nog in bestelling en met de aanhoudende chiptekorten én de oorlog in Oekraïne is het onzeker wanneer deze geleverd gaan worden. Diverse autofabrikanten hebben intussen al fabrieken stilgelegd vanwege nieuwe leveringsproblemen als gevolg van de Russische invasie. De populairste merken in de eerste twee maanden dit jaar qua EV’s voor particulieren waren KIA met bijna 14 procent marktaandeel, Peugeot met 12 procent en Hyundai met ruim 8,5 procent. 

Lees ook:


Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring