Dealerrendement voor het eerst sinds 2010 boven 2 procent

Laatste update 17 juni 2022 Leestijd: 4 min

Uit de BOVAG Branche Barometer van BOVAG Autodealers blijkt dat de gemiddelde dealervestiging in het eerste kwartaal van 2022 een nettowinst van 2,11 procent heeft gerealiseerd. Zonder NOW-steun bedroeg het rendement exact 2 procent, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar 0,52 procent was plus nog 0,41 procent dankzij NOW. In 2010 was voor het laatst sprake van meer dan 2 procent dealerrendement.

In januari en februari 2021 gold een harde lockdown als gevolg van het coronavirus, waardoor showrooms op slot bleven. Dat had destijds vooral zijn weerslag op de verkoop van occasions. Per vestiging werden toen 72 gebruikte personenauto’s in het eerste kwartaal verkocht en dat waren er in Q1 dit jaar 88. Tegelijkertijd is de occasionvoorraad per locatie licht afgenomen van 49 naar 48 stuks, de omloopsnelheid met ruim 35 procent gestegen en de gemiddelde verkoopprijs met bijna een vijfde. De voorraadwaarde steeg met meer dan 12,5 procent. Voor nieuwe auto’s gold in het eerste kwartaal dat de omloopsnelheid verdubbelde tot 11 en het aantal stadagen halveerde tot 33, terwijl de gemiddelde verkoopprijs met bijna 17,5 procent steeg tot ruim 28.000 euro. Door de krapte op de markt voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s nam de bruto gemiddelde marge per transactie (BMGT) met 42,6 procent toe tot meer dan 3.500 euro. 

Aftersales

Net als bij de occasionverkoop is in de resultaten van het magazijn het effect van de lockdown vorig jaar duidelijk waarneembaar. Er vond destijds vooral minder balieverkoop plaats, waaronder minder onderdelen voor schadeherstel. In de werkplaats verbeterde het resultaat ten opzichte van een jaar eerder met bijna 14 procent, het aantal gefactureerde uren per monteur steeg met ruim 8 procent tot 334 en de ratio’s voor productiviteit verbeterden aanzienlijk tot, respectievelijk 92,6 en 82,7 procent. De absorptieratio - oftewel de mate waarin aftersales de algemene kosten dekt - steeg voor het eerst sinds 2018 tot boven 80 procent. In 2010 bedroeg deze overigens nog meer dan 90 procent. Per vestiging steeg het aantal monteurs op voltijdbasis met ruim 2 procent. Tegelijkertijd nam het aantal dealervestigingen (met sales én aftersales) afgelopen jaar met eenzelfde percentage af, waardoor het totale monteursbestand in deze bedrijfstak vrijwel gelijk bleef. 

Voorzorgsmaatregelen

Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers, waakt voor teveel optimisme: “Het algemene rendementscijfer is natuurlijk een flinke opsteker, maar we worden momenteel wel geconfronteerd met heel veel onzekerheid. Omdat de beschikbaarheid van zowel nieuwe als gebruikte auto’s onder hoge druk staat en er tegelijkertijd veel vraag is, hoeven dealers dan wel geen kortingen te geven en wordt er meer bruto marge gegenereerd, een economische recessie ligt echter op de loer. Dan zou ook de vraag naar occasions wel eens kunnen afnemen en juist die voorraad is nu relatief duur ingekocht.” De Kroon adviseert dealers voorzorgsmaatregelen te nemen: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt, dus je moet je nú voorbereiden op wat komen gaat. Dat kunnen economisch slechtere tijden zijn, maar het is ook belangrijk om te investeren in verdere digitalisering en om de impact van aangekondigde agentuurmodellen op te vangen. Daarnaast is het cruciaal om goed personeel te behouden en ook dat vergt investeringen.” 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring