Garantie waarschijnlijk pal voor zomer naar 12 maanden

Laatste update 27 januari 2022 Leestijd: 3 min

Gisteren is in de Tweede Kamer de aanpassing van de 'wettelijke garantie' behandeld. Aanstaande dinsdag wordt er over gestemd. De verwachting is dat de wettelijke garantie, en daarmee de BOVAG Garantie, definitief van 6 naar 12 maanden gaat. En dat deze verlenging vóór het zomerreces, begin juli, van kracht wordt. Vaststaat dat dit NIET met terugwerkende kracht gebeurt.

De Tweede Kamer vroeg in het debat onder meer aandacht voor voldoende voorlichting voor zowel consumenten als ondernemers. En ook voor de impact van de updateplicht en regels rond de gebruiksvergoeding, die in het wetsvoorstel staan. De minister ziet daar onder meer een rol weggelegd voor brancheverenigingen. BOVAG zal zich daar dan ook zeker tegenaan bemoeien.

Aanstaande dinsdag wordt over het wetsvoorstel gestemd. Het is niet de verwachting dat er echt inhoudelijke punten zullen worden gewijzigd, gezien het debat. Dat is evenmin de verwachting van de behandeling in de Eerste Kamer, die hierna nog volgt.

De minister heeft laten weten een ingangsdatum te voorzien pal voor het zomerreces, dat op 8 juli ingaat. De wet gaat in daags na publicatie in het Staatsblad. En zal NIET gelden met tergwerkende kracht.

BOVAG Garantie ook naar 12 maanden

Als de wettelijke garantie (klik hier voor uitleg) definitief wordt verlengd, zal de BOVAG Garantie volgen en dus ook verlengd worden van 6 naar 12 maanden. Steeds meer BOVAG-ondernemers bereiden zich voor op de verlenging van de garantietermijn. Verstandig, BOVAG riep daar al eerder toe op. BOVAG werkt samen met Autotrust aan producten die BOVAG-bedrijven kunnen helpen met de impact van de garantieverlenging. Daar hoort u binnenkort meer over.

Veelgestelde vragen

De lijst met veel gestelde vragen (FAQ's) over dit onderwerp is aangevuld met nieuwe vragen van BOVAG-ondernemers. Van 'Kan ik nog wel oudere auto's verkopen?' tot 'Wat is nou precies het verschil tussen BOVAG Garantie en die wettelijke garantie?'

Vragen

Heeft u zelf nog vragen? Mist u een vraag in de FAQ's? Bel dan met BOVAG Ledenadvies: 030-659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring