Voorkom boetes: adverteer auto’s met de juiste (all-in-)prijzen

Laatste update 23 februari 2022 Leestijd: 3 min

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) roept de autobranche opnieuw op om de juiste prijzen van tweedehands auto’s te vermelden in online advertenties. Dus inclusief btw en alle niet-vermijdbare kosten. BOVAG adviseert ondernemers met klem om de regels van ACM te volgen en goed te kijken naar de prijzen op hun website en de occasionwebsites waarop ze adverteren. Autobedrijven en occasionwebsites die zich hier niet aan houden, riskeren een forse boete.

De ACM meldt dat dat zij signalen van consumenten hebben gekregen over de onjuiste vermelding van prijzen van tweedehands auto’s. Het ging daarbij met name om prijzen in advertenties voor consumenten waarin de btw niet was opgenomen. Wanneer een advertentie is gericht op consumenten, is het wettelijk verplicht om daarin de prijs inclusief btw (en andere niet-vermijdbare kosten) te vermelden. Voor de geadverteerde prijs moet de klant de auto dus zonder meer mee kunnen nemen! Kijk dus goed naar uw eigen website en de websites waarop u adverteert. AutoTrack en viaBOVAG.nl hebben in het verleden al maatregelen genomen om de vermelding van verkeerde prijzen (exclusief btw) zoveel mogelijk te voorkomen. 

Subsidies

Verder signaleert de ACM dat overheidssubsidies voor bijvoorbeeld elektrische auto’s soms al in de prijs worden verrekend. Dit is niet toegestaan, omdat de verkoper vooraf niet weet of de consument gebruik kan maken van een subsidieregeling. De subsidie mag dus niet in de verkoopprijs verwerkt zijn. Apart vermelden, met een slag om de arm, mag wel.  

Inclusief verplichte kosten

De ACM benadrukt dat de regels eenvoudig zijn en niet nieuw. Prijzen van auto’s voor consumenten moeten inclusief btw zijn, inclusief alle verplichte kosten (zoals geldige apk, leges, tenaamstelling) en zonder eventuele subsidies erin verwerkt. De prijs inclusief alle verplichte kosten moet de eerste prijs zijn die de consument ziet in de advertentie. Bedrijven die dit onjuist doen, lopen kans op een boete. De hoogte van deze boete hangt onder andere af van de omzet van een bedrijf. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring