Occasion: advertentie inclusief of exclusief btw?

Laatste update 04 maart 2021 Leestijd: 3 min

In advertenties is het wettelijk verplicht om de prijs van een occasion inclusief btw te vermelden, als deze gericht is op particulieren. Dit geldt ook voor online advertenties, zoals op uw eigen website, viaBOVAG.nl en andere occasionportals. Alleen als de auto uitsluitend voor zakelijke klanten is bestemd, mag u de prijs zonder btw vermelden. BOVAG zet voor u op een rijtje hoe het zit met adverteren en btw.

Advertentie gericht op consumenten 

Als de advertentie gericht is op consumenten, dan moeten alle belastingen inbegrepen zijn bij het bedrag. De prijs is dus altijd inclusief btw. Denk hierbij aan advertenties van reguliere personenauto’s, in bijvoorbeeld een folder, huis-aan-huisblad, op uw eigen website of een occasionportal zoals viaBOVAG.nl. 

Advertentie gericht op consumenten én zakelijke kopers

Is een advertentie van een voertuig gericht op zowel particuliere als zakelijke klanten, dan vermeldt u de prijs inclusief btw. Hiervan is sprake als een voertuig in de praktijk niet alleen aan zakelijke kopers, maar ook aan consumenten wordt verkocht. Denk aan voertuigen met een aantrekkelijk bijtellingstarief. U kunt wel in de advertentie beide prijzen vermelden, zowel inclusief als exclusief btw. Daarbij is de prijs inclusief btw de leidende prijs. Is het technisch niet mogelijk om beide prijzen even duidelijk te vermelden? Vermeld de prijs exclusief btw dan in de omschrijving bij de advertentie.

Advertentie uitsluitend gericht op zakelijke kopers

Als de advertentie alleen op zakelijke klanten is gericht, is de prijs zonder btw toegestaan. Denk aan voertuigen die vanwege hun aard in de praktijk niet door consumenten worden gekocht, zoals voertuigen met een specifieke bedrijfsinrichting. Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief btw worden geadverteerd. Maar ook voertuigen die door fiscale regels qua prijs niet interessant zijn voor consumenten en daarom alleen aan zakelijke klanten worden aangeboden, zoals grijs-kentekenvoertuigen jonger dan vijf jaar (in verband met de rest-BPM). Deze voertuigen mogen met een prijs exclusief BPM en exclusief btw worden geadverteerd. Vermeld voor de volledigheid wel in de advertentie dat deze alleen bedoeld is voor zakelijke kopers. Adverteert u het voertuig op een occasionwebsite zoals viaBOVAG.nl, let dan op dat u in uw VMS aangeeft dat het om een bedrijfswagen gaat. Dan komt duidelijk in de advertentie te staan dat het om een zakelijk voertuig gaat en dat de prijs exclusief btw is. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring