Maak gebruik van deze energieadviseurs, speciaal opgeleid voor het mkb

Laatste update 11 februari 2022 Leestijd: 4 min

Wilt u aan de slag met het verduurzamen van uw bedrijf, maar kunt u daarbij wel wat hulp gebruiken? Schakel dan een van de energieadviseurs in die speciaal zijn opgeleid om mkb-ondernemers te ondersteunen. Zij kennen de wet- en regelgeving rondom energiebesparing en weten alles over het platform Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB). Kleinere ondernemingen die niet de wettelijke plicht hebben om energiebesparende maatregelen door te voeren (omdat zij minder dan 50.000 kWh 50.000kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar verbruiken) kunnen subsidie aanvragen voor het energieadvies, waarmee zij tot tachtig procent van deze advieskosten terug kunnen krijgen. 

Hoe vindt u een goede, erkende energieadviseur? Via DEB! In december is een groep energieadviseurs speciaal opgeleid voor het mkb. Want een mkb-bedrijf adviseren vraagt om andere kwaliteiten en vaardigheden dan een zorginstelling of een chemieconcern. De opgeleide adviseurs spreken de taal van de mkb-ondernemer en leveren advies op maat. U kunt een energieadviseur inschakelen voor advies over hoe u uw bedrijfspand en bedrijfsvoering kunt verduurzamen. Maar ook voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen. De adviseurs kunnen u ook helpen bij het gebruiken en invullen van de online ondersteuningstool DEB, die inzicht geeft in welke energiebesparende maatregelen voor uw bedrijf van toepassing zijn en waarin u uw geplande uit uitgevoerde energiebesparende maatregelen kunt registeren. 

Bekijk hier de lijst met mkb-gekwalificeerde energieadviseurs

Energielabel kantoorgebouw verbeteren

Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Heeft u kantoorruimte en voldoet u hier nog niet aan? Ook dan kunt u een van de energieadviseurs inschakelen om te adviseren over hoe u uw energielabel kunt verbeteren of u daarbij te begeleiden. Doorloop de Beslisboom van RVO om te zien óf u aan de verplichting moet voldoen en zo ja, welke acties nodig zijn. Door op de onderstaande afbeelding te klikken, komt u direct bij deze beslisboom. 


infographic-beslisboom-energielabel-c-kantoren.jpg

Subsidie voor kleinere bedrijven

Er is voor het energieadvies subsidie beschikbaar voor kleinere bedrijven, die vaak zelf weinig tijd en capaciteit hebben om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen: de Subsidieregeling Verduurzaming MKB. Deze regeling is er voor mkb-bedrijven die niet onder de wettelijke besparingsplicht vallen en dus jaarlijks minder dan 25.000 m3 aardgas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. Meer voorwaarden zijn te vinden op de website van RVO. De subsidie voor het energieadvies vergoedt maximaal tachtig procent van de gemaakte kosten, met een maximum subsidiebedrag van € 2.500,-. De regeling staat open tot 30 september 2022. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en tot het budget op is. Vraag de subsidie dus bijtijds aan als u er gebruik van wilt maken!  

SVM: wie kan subsidie aanvragen en waarvoor?

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring