Energiebesparing

Laatste update 01 mei 2023 Leestijd: 4 min

02 Duurzaam. Energie. Besparen.

MKB-Nederland ontwikkelde een online ondersteuningstool voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen met input van BOVAG.

Het programma Duurzaam. Energie. Besparen. (DEB) helpt ondernemers bij het maken van keuzes. Per verplichte maatregel worden verschillende alternatieven gegeven, met prijzen en adviezen. U vindt er automatisch de maatregelenlijst die op uw branche van toepassing is. Iedere ondernemer maakt zijn eigen planningslijst. Zo kunt u de uitgaven aan energiebesparing in de komende tijd laten aansluiten bij de cashflow van uw bedrijf. Bijkomend voordeel is dat alle gerealiseerde en geplande energiebesparende maatregelen van het bedrijf worden samengevat in één document dat u eenvoudig kunt overleggen bij een mogelijke controle door de Milieudienst.

Voordelen 

 • Maakt ingewikkelde wet begrijpelijk. In het programma staan de maatregelenlijsten in begrijpelijke taal weergegeven. Zodat u begrijpt wat er van u wordt verwacht. 
 • Gemak via planningstool. In het programma kunt u aangeven welke energiebesparende maatregelen u al heeft genomen. En u kunt inplannen met welke maatregel u wanneer aan de slag gaat. Een goede stok achter de deur. 
 • Meer grip op de kosten. In DEB staan per maatregel verschillende kosteninschattingen. Zo wordt inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn als u de aanpassing in eigen beheer uitvoert of deze uitbesteed. Daarnaast geeft het programma inzicht in beschikbare subsidiemogelijkheden. 
 • Alle maatregelen in één overzicht. Met één druk op de knop print u een document uit waarop uw uitgevoerde energiebesparende maatregelen staan én de door u geplande maatregelen. Handig voor als u controle krijgt van de Omgevingsdienst. 
 • Helpt bij het vinden van leveranciers. Per maatregel wordt direct zichtbaar bij welke leverancier u de werkzaamheden kunt uitbesteden of materiaal kunt aanschaffen. 
 • Rekenvoorbeelden. Best practices van ondernemers in uw branche met kengetallen. 
 • Maatwerk per locatie. Zo wordt inzichtelijk welke top drie maatregelen van toepassing zijn op uw bedrijfslocatie en wat deze maatregelen u gaan opleveren. Daarnaast krijgt u inzicht in de voor uw locatie geldende subsidie- en financieringsregelingen.

Kosten 

DEB is gratis voor BOVAG-leden.

Aan de slag met DEB

Wilt u aan de slag met DEB, log dan in via mijn.bovag.nl. Als u op deze manier inlogt, logt u automatisch in met het juiste profiel. Dit gaat als volgt.

 1. Log in op mijn.bovag.nl.
 2. Kies voor Mijn Tools (links onderin het scherm).
 3. Kies voor ‘energiebesparende maatregelen’.
 4. Registreer uw organisatie en vul de ontbrekende gegevens in.
 5. U ontvangt een mail met uw wachtwoord.
 6. Doorloop uw maatregelenlijst, geef aan welke acties u al genomen hebt en plan de te nemen maatregelen in de tijd.
 7. U ontvangt een automatisch een reminder zodra het moment is aangebroken om een nieuwe energiebesparende maatregel te nemen, zoals u deze vooraf had ingepland.

Vragen

Vragen over de Informatieplicht, welke maatregelenlijst op uw bedrijf van toepassing is, EED-plicht of energiebesparende maatregelen: neem in dat geval contact op met BOVAG Ledenadvies (030) 659 53 00. Als u vragen heeft over het programma of over inloggen, dan kunt u contact opnemen met DEB: deb.nl/contact.

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring