Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor kantoren

Laatste update 11 februari 2022 Leestijd: 3 min

Kantoorgebouwen moeten vanaf 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben, anders mogen ze niet langer worden gebruikt. Deze verplichting komt voort uit het Klimaatakkoord, met als doel de CO2-uitstoot te reduceren. Voor nieuwbouw gelden al strengere eisen. Als u uw energielabel moet verbeteren, kunt u een van de energieadviseurs inschakelen die speciaal zijn opgeleid om mkb-ondernemers. Kleinere bedrijven kunnen daar subsidie voor krijgen. 

Twijfelt u of uw bedrijfspand onder deze verplichting valt? Doorloop dan de Beslisboom van RVO om te zien óf u aan de regel moet voldoen en zo ja, welke acties nodig zijn. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit het isoleren van gevels en daken, het plaatsen van (drie)dubbelglas, het gebruik van ledverlichting of het aanbrengen van detectie- en tijdschakelaars voor verlichting zijn. 

Ook als u een pand huurt, is het raadzaam om in gesprek te gaan met de eigenaar. De gevolgen kunnen namelijk voor beide partijen groot zijn. 

Welke gebouwen vallen onder deze verplichting?

Een kantoorgebouw waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties 50 procent of meer beslaat van de totale oppervlakte én de oppervlakte aan kantoorfuncties (en nevenfuncties) groter is dan 100 m2 moet in 2023 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energieverbruik van 225 kWh per m2 per jaar of minder. De verplichting gaat in op 1 januari 2023. Dus uiterlijk op die datum moeten alle maatregelen die tot minimaal energielabel C leiden, getroffen zijn en op basis daarvan een energielabel zijn geregistreerd.

Kijk voor meer informatie op de website van RVO

Ga aan de slag, met een energieadviseur

Voldoet u nog niet aan deze verplichting? Dan kunt u een van de energieadviseurs inschakelen om u te adviseren over hoe u uw energielabel kunt verbeteren en/of u daarbij te begeleiden. Kleinere ondernemingen kunnen zelfs subsidie aanvragen voor het energieadvies, waardoor zij tot tachtig procent van de kosten terug kunnen krijgen. Wees er wel snel bij, want de druk op energieadviseurs is groot. Ook bij de uitvoering van maatregelen zijn er lange wacht- en levertijden. Laat het dus niet liggen, en ga snel aan de slag! 

Welke stappen moet u ondernemen?

  1. Check het energielabel van uw bedrijfspand op ep-online.nl
  2. Doorloop de Beslisboom van RVO om te zien of u aan de verplichting moet voldoen en welke acties nodig zijn. 
  3. Zijn er acties nodig, schakel dan (eventueel) een energieadviseur in.
  4. Kijk of u bij het inhuren van de energieadviseur in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming MKB.
  5. Ga snel aan de slag met de uitvoering van de maatregelen.
  6. Laat voor 1 januari 2023 uw nieuwe energielabel vastleggen.
Klik op de onderstaande afbeelding om de gehele beslisboom te bekijken:

infographic-beslisboom-energielabel-c-kantoren.jpg

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring