Van start met een BBL-student

Laatste update 14 september 2021 Leestijd: 3 min

Het nieuwe studiejaar is begonnen en dat merken we bij BOVAG Ledenadvies. Er komen diverse vragen over het werken met een BBL-student. Want komt een BBL-student nu in dienst? Bestaat er een subsidie die aangevraagd kan worden? En wat is de kick-start die is opgezet door sociale partners in de cao MvT? 

Kick-start voor bedrijven die vallen onder de cao MvT 

Laten we beginnen met het laatste. Voor de toestroom van nieuwe personeel in de branche is het belangrijk dat er voldoende leerwerkplekken zijn.  Een student die geen leerwerkplek kan vinden, zal sneller naar een andere branche kijken. Sociale partners hebben de kick-start opgezet.  Elke eerstejaars BBL-student kan vier gratis trainingsdagen krijgen via een van de opleiders: Innovam, GMTO en GoMotive.

Deze regeling loopt op 31 maart 2022 af. Meer weten, kijk dan op de website van OOMT.

Voor de cao Carrosseriebedrijf geldt deze regeling niet. Er zijn wel oriëntatiecursussen en andere mogelijkheden, die staan op de website opleidingsfonds OOC

Een BBL-student is een werknemer 

De aard van de BBL-opleiding is dat de student werkend leert. Arbeidsrechtelijk is de student een medewerker die bij u in dienst komt. BOVAG heeft voorbeelden van een arbeidsovereenkomst met een BBL-student, zodat u alles goed regelt.  

Arbeidsovereenkomst BBL-student cao MvT
Arbeidsovereenkomst BBL-student cao Carrosserie

Naast de arbeidsovereenkomst wordt ook een overeenkomst aangegaan met het opleidingsinstituut, de student en uw bedrijf. Dit is de BPV-overeenkomst (beroepspraktijkvorming). Belangrijk hierbij is dat u zorgt voor een goede koppeling tussen de arbeidsovereenkomst en de BPV-overeenkomst, zodat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt als de BPV-overeenkomst om wat voor reden dan ook beëindigd wordt. In onze voorbeeld arbeidsovereenkomst is dat uiteraard geregeld.  

Leers hier meer informatie over werken met een student

Subsidieregeling Praktijleren  

(aanvraagtermijn  voor studiejaar ‘20-’21 sluit 16 september 17:00 uur) 

Er is vanuit de overheid een subsidieregeling Praktijkleren voor de tegemoetkoming in de kosten van het begeleiden van een BBL-student. De subsidie is aan te vragen na de begeleiding, dus bij/na het einde van het studiejaar. Voor het studiejaar 2020-2021 sluit de termijn op 16 september om 17:00 uur.  

De hoogte van de subsidie hangt af van diverse factoren en bedraagt maximaal € 2.700.  Daarnaast is er voor conjunctuurgevoelige sectoren in deze moeilijke tijd nog een subsidie beschikbaar. De SBI-code van u bedrijf bepaalt of u voor deze extra subsidie in aanmerking komt. Lees er meer over op mijnBOVAG of op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring