Waar moet u rekening mee houden bij het aannemen van een BBL-leerling? 

Laatste update 21 april 2021 Leestijd: 6 min

BOVAG Ledenadvies wordt regelmatig gebeld met vragen over arbeidsvoorwaarden van BBL’ers en de regels die voor hen gelden. Hoe bepaalt u bijvoorbeeld de hoogte van het salaris van een leerling? En moet u met een BBL’er ook een arbeidsovereenkomst aangaan? U leest het hier. 

Een BBL-leerling is een student die een BBL-opleiding volgt. BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Studenten die een BBL-opleiding volgen leren vooral door ervaring in de praktijk op te doen en gaan één of twee dagen per week naar school. De praktijkervaring doen ze op bij een erkend leerbedrijf. Wilt u weten hoe u een erkend leerbedrijf kunt worden? Kijk dan voor meer informatie op de website van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). 

Arbeidsovereenkomst of stageovereenkomst? 

Een BBL-leerling is meestal werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst en geen stageovereenkomst. De maatstaf voor een stageovereenkomst is dat de werkzaamheden zodanig gericht zijn op het uitbreiden van de eigen kennis en ervaring van de stagiair dat je niet kunt spreken van een overeenkomst waarbij de ene partij zich verbindt voor de ander arbeid te verrichten. Bij een BBL-leerling ligt de nadruk meer op het verrichten van arbeid, waardoor meestal sprake zal zijn van een arbeidsovereenkomst. 

Wanneer de BBL’er een arbeidsovereenkomst heeft is hij in dienst van het leerbedrijf en wordt de leerling voor de wet gezien als werknemer. De wettelijke bepalingen die gelden voor werknemers gelden dus ook voor BBL’ers. In de arbeidsovereenkomst legt u de duur van het dienstverband en de arbeidsvoorwaarden vast. De duur van het dienstverband kan voor de duur van de opleiding zijn, maar u kunt ook een duur afspreken van bijvoorbeeld een jaar of korter. Met betrekking tot de overige arbeidsvoorwaarden moet u rekening houden met hetgeen de cao hierover voorschrijft. BOVAG heeft modelovereenkomsten voor BBL’ers opgesteld die u hier kunt vinden. Maar hier dus gebruik van.  

Naast de arbeidsovereenkomst wordt ook een overeenkomst aangegaan met de school, de BPV-overeenkomst (beroepspraktijkvorming). Belangrijk hierbij is dat u zorgt voor een goede koppeling tussen de arbeidsovereenkomst en de BPV-overeenkomst, zodat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt als de BPV-overeenkomst om wat voor reden dan ook beëindigd wordt. 

Hoe bepaalt u het salaris van een BBL’er? 

Omdat een BBL’er gezien wordt als werknemer en de cao van toepassing is, moet hij ook salaris krijgen voor het werk dat hij verricht. De manier waarop het salaris van een BBL-leerling wordt bepaald hangt af van de cao waar uw bedrijf onder valt: 

Valt uw bedrijf onder de cao voor het motorvoertuig- en tweewielerbedrijf dan schaalt u de BBL’er in naar de feitelijke werkzaamheden die hij uitvoert en het niveau daarvan. Het afronden van een opleiding is hierbij niet van belang. U deelt de medewerker in aan de hand van het Handboek Functie-indeling voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf.  

Valt uw bedrijf onder de cao voor het carrosseriebedrijf dan past u de loontabel specifiek voor BBL-leerlingen toe zolang de leerling nog geen 21 jaar is. Deze tabellen vindt u in artikel 33c van de cao. De leeftijd van de medewerker bij aanvang van de BBL-opleiding is bepalend voor de tabel die u toepast. Er is een salaristabel voor een 16-, 17-, 18-, 19- en 20-jarige BBL’er. Start een medewerker op zijn 16e met de BBL-opleiding dan past u de BBL tabel 16 toe gedurende de gehele opleiding en zolang de medewerker nog geen 21 jaar is. Wanneer de leerling een leerjaar heeft afgerond heeft hij recht op een salarisverhoging en stroomt hij door naar het volgende leerjaar met bijbehorende salarisverhoging. Pas vanaf het moment dat de medewerker 21 jaar wordt stroomt hij door naar de reguliere salaristabellen en wordt de functie ingedeeld aan de hand van het Handboek Functie-indeling Metaal & Techniek. 

Hoe lang mag u een BBL’er in dienst houden? 

Een wettelijke uitzondering die geldt voor BBL’ers is de ketenregeling. De ketenregeling die bepaalt hoeveel tijdelijke contracten aangeboden mogen worden voordat de medewerker een contract voor onbepaalde tijd krijgt, geldt namelijk niet voor BBL’ers. U mag een BBL’er dus een onbeperkt aantal contracten voor bepaalde tijd geven zolang de arbeidsovereenkomst wordt aangegaan in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg als bedoeld in de Wet educatie en beroepsonderwijs. Na afronding van de opleiding geldt de ketenregeling wel en kunt u maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aanbieden in drie jaar tijd. Daarna heeft de medewerker pas recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. 

Doorbetalen scholingsdag 

Een BBL’er is doorgaans vier dagen in de week aan het werk en gaat één dag naar school. In de cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf en de cao voor het carrosseriebedrijf staan de regels over het doorbetalen van deze scholingsdag. 

Op basis van de cao voor het motorvoertuigen- en tweewielerbedrijf is de werkgever alleen verplicht de scholingsdag door te betalen als een medewerker van 17 jaar en ouder een opleiding volgt op niveau 2 en een werkweek van gemiddeld 32 uur is afgesproken. Is een kortere werkweek afgesproken dan moet de scholingsdag naar rato doorbetaald worden. Voorwaarde voor het doorbetalen van de scholingsdag is wel dat de medewerker komt werken wanneer hij niet naar school hoeft op de momenten dat hij daar wel voor betaald wordt.  

Volgens de cao voor het carrosseriebedrijf moet de scholingsdag van een BBL’er van 17 jaar en ouder doorbetaald worden wanneer deze een opleiding volgt op niveau 2, 3 of 4. Hierbij geldt ook als voorwaarde dat de medewerker bij de werkgever werkt op de dagen waarop hij niet naar school gaat en wel salaris krijgt.

Binnenkort meer informatie over het beeindigen van een arbeidsovereenkomst met een BBL'er en het terugbetalen van studiekosten.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring