Nieuw in belastingplan: voortzetting van overgangsregeling bpm

Laatste update 01 november 2021 Leestijd: 3 min

Vanaf 1 januari 2022 vallen het bepalings- en betalingsmoment van bpm op hetzelfde moment; bij de eerste registratie of de afronding van het inschrijvingsonderzoek (deel 1A). Op dit moment wordt de bpm pas betaald bij de tenaamstelling (deel 1B). Artikel 8-vergunninghouders mogen later betalen. Er komt een overgangsregeling voor nieuwe voertuigen, die van toepassing is als er een bpm-tariefwijziging plaatsvindt tussen de eerste registratie en de tenaamstelling.

Het moment van bpm betalen wordt vanaf 1 januari 2022 naar voren gehaald. Als ondernemer betaalt u vanaf 1 januari 2022 de bpm al tijdens de kentekenregistratie, in plaats van bij de tenaamstelling. U moet als het ware de bpm voorfinancieren. De nieuwe gang van zaken rondom bpm geldt voor personenauto’s, bestelauto’s, motorfietsen en kampeerauto’s.

Overgangsregeling bij wijziging bpm-tarieven

Om misbruik van de nieuwe regeling te voorkomen bij bijvoorbeeld parallelimport, komt er in het nieuwe belastingplan een overgangsregeling voor nieuwe voertuigen (artikel 16a BPM). Dit houdt in dat wanneer er tussen de kentekenregistratie en eerste tenaamstelling een bpm-tariefwijziging plaatsvindt, het voertuig binnen twee maanden na de tariefwijziging te naam moet worden gesteld. Als dit later gebeurt, dan moet u het nieuwe bpm-tarief hanteren. De Belastingdienst zal dan naheffen of de te veel betaalde belasting teruggeven.

Voor gebruikte motorrijtuigen geldt dat u elk tarief mag kiezen vanaf twee maanden voor de datum eerste toelating op de weg (DET) tot en met de datum van de goedkeuring door de RDW.

Situatie tot eind 2021

Op dit moment geldt dat bij de kentekenregistratie van een voertuig de bpm wordt vastgesteld en vervolgens bij de tenaamstelling moet worden betaald. Bij gebruikte voertuigen mag wanneer er veel tijd zit tussen de eerste registratie en de tenaamstelling er op bpm worden afgeschreven. Voor nieuwe voertuigen geldt er een overgangsregeling: wanneer een voertuig vóór een tariefwijziging is ingeschreven en binnen twee maanden wordt tenaamgesteld, mag men kiezen voor het voordeligste tarief (het nieuwe of oude). Dit blijft gelden voor voertuigen die dit jaar nog geregistreerd worden. 

Brief Belastingdienst

De Belastingdienst stuurt begin november een brief naar artikel 8-vergunninghouders met de wijzigingen die per 1 januari 2022 gelden. Daarin gaat de Belastingdienst ook in op het verzoek van BOVAG en RAI Vereniging om de betaaltermijn voor vergunninghouders te verruimen van één maand naar het in de wet vastgelegde maximum van drie maanden. 

Lees ook: 


Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring