Bijna 800 leden op Regiobijeenkomsten Onafhankelijke Autobedrijven, een terugblik

Laatste update 18 november 2021 Leestijd: 5 min

Leden van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven zijn in groten getale afgekomen op de regiobijeenkomsten. Wilt u nog eens teruglezen wat er is besproken? Of kon u er niet bij zijn? In dit bericht zetten we de belangrijkste onderwerpen nog een keer op een rij.

Zo’n kleine 800 leden woonden de in totaal elf over het hele land verspreide bijeenkomsten bij. De twaalfde en laatste bijeenkomst in Almere moest helaas toch worden geannuleerd in verband met de nieuwe overheidsmaatregelen. Na een jaar afwezigheid door corona gaven veel leden aan extra blij te zijn weer onder collega’s te zijn, met elkaar te eten en borrelen en bijgepraat te worden over belangrijke dossiers, producten en diensten. De avonden werden na een warm welkom door voorzitter Gerard ten Buuren gestart met een opwarmertje in de vorm van een quiz over allerlei BOVAG-feitjes en -weetjes. Hierna ging het programma verder met onderwerpen als: 

  • Wettelijke- en BOVAG Garantie verlengd naar twaalf maanden

De omkering van de bewijslast van de consument bij 'wettelijke garantie' gaat in Nederland op 1 januari 2022  van zes naar waarschijnlijk twaalf maanden. En de BOVAG Garantie gaat daarmee ook naar twaalfmaanden. Waarom wordt de garantie opgerekt? Wat betekent dit voor u? Welk risico loopt u en hoe kunt u dit afdekken? Kijk voor alle informatie op mijn.bovag.nl/garantie.

  • Auto’s de Baas

Sleutelen aan moderne auto’s wordt door steeds meer autobedrijven als een probleem ervaren, maar er kan veel meer dan u denkt. Om dat besef te vergroten en ondernemers te helpen, hebben diverse organisaties uit de branche op initiatief van BOVAG de handen ineengeslagen onder de noemer “Auto’s de Baas”. We hebben u de website laten zien die kan helpen bij de vraag welke oplossing voor toegang tot technische data het beste bij een bepaald bedrijf past, waar die oplossing te vinden is en hoe u die kunt invoeren. Ook geeft de site tips voor slimme samenwerking. Wilt u aan de slag met originele fabrikantendata? Ga naar www.autosdebaas.nl.

  • BOVAG-lobby

Corona
Het afgelopen jaar was corona een van de belangrijkste lobbythema’s. Direct na aankondiging van de corona-maatregelen door het kabinet is BOVAG aan de slag gegaan om de impact van de maatregelen in kaart te brengen en te monitoren als input voor ons lobbywerk. Zo konden de autobedrijven in Nederland wel openblijven, terwijl die in omliggende landen dicht moesten. Wat er allemaal is opgepakt kunt u lezen op mijn.bovag.nl/corona/bovaglobby.

Autobelastingplan
BOVAG vindt dat Nederland een nieuw, stevig en stabiel stelsel van autobelastingen nodig heeft. Samen met ANWB, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA presenteerde BOVAG een gedetailleerd plan voor een nieuw stelsel van autobelastingen voor 2022-2030. Wat het plan inhoudt en waarom we het hebben gemaakt leest u in deze speciale uitgave van de BOVAGkrant.

Voertuigdata
BOVAG lobbyt voor goede wetgeving zodat garagebedrijven kunnen blijven werken aan moderne auto’s. En toegang blijven houden tot alle informatie en data die daarvoor nodig is. BOVAG maakt zich sterk voor een gelijk speelveld en regie voor de berijder. Er moet snel goede regelgeving komen anders hebben de fabrikanten straks maximale controle op data. BOVAG zit daar bovenop. Lees de laatste stand van zaken op mijn.bovag.nl/dossiers/politieke-standpunten.

SERMI
Op 1 september 2023 moet zowel elk garagebedrijf als elke monteur die wil werken aan antidiefstal gerelateerde zaken (zoals startblokkering, alarm, contact- en deursloten) daarvoor gecertificeerd zijn. BOVAG staat hierover in nauw contact met de CECRA (de overkoepelende Europese branchevereniging) en houdt u de komende twee jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen.

  • APK

Over twee wijzigingen in de APK regels komend jaar hebben we de informatie op een rij gezet; vanaf 1 januari a.s. moet de werkplaats beschikken over een horizontale ondergrond voor de koplamptest en vanaf 1 juli is een deeltjesteller verplicht voor het keuren van diesels met een roetfilter. Uiteraard werd er ook veel tijd ingeruimd voor vragen aan afdelingsvoorzitter Gerard ten Buuren. Een waardevol onderdeel van de bijeenkomst waar soms levendige discussies uit voortkwamen.

DJ Gerard Ekdom nam tot slot alle aanwezigen mee in een mooi muzikaal verhaal over de connectie tussen auto’s en muziek. Een feest van herkenning met meeslepende nummers uit heden en verleden. 

Evenementenkalender

Een actueel overzicht van alle BOVAG-ledenevents is te vinden op mijn.bovag.nl/evenementen. Naast bovengenoemde dossiers heeft BOVAG nog veel meer interessante producten, diensten, onderzoeksresultaten, promotiematerialen etc. voor u beschikbaar die u in onze menukaart terug kunt lezen.

De algemene presentatie

U kunt alles wat tijdens de bijeenkomst verteld is nog even rustig nalezen.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet contact op te nemen met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of (030) 65 95 300, of vraag uw accountadviseur om advies.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring