Verplichte tellerstandenregistratie bij motoren vanaf 1 juli

Laatste update 18 juni 2021 Leestijd: 3 min

RDW-erkende bedrijven moeten van 1 juli 2021 de kilometerstand van motorfietsen registeren. Met deze verplichte registratie wil de overheid de koper betrouwbare informatie over tellerstanden geven en daarnaast fraude met tellerstanden terugdringen. BOVAG is blij met deze stap, waarmee een langgekoesterde wens van BOVAG en veel BOVAG-motorbedrijven in vervulling gaat. 

Bedrijven moeten de tellerstanden van alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn vanaf 1 juli 2021 bij de RDW registreren. Dat geldt ook voor driewielers, zoals trikes. Registratie is verplicht in de volgende gevallen:
  • Bij opname in de bedrijfsvoorraad
  • Bij de tenaamstelling
  • Bij reparatie, onderhoud en bandenwissel (geen minimumbedrag)
  • Bij afmeldingen voor export
  • Bij afmeldingen voor demontage (optioneel)

Fraude voorkomen

De registratie moet economische fraude tegengaan en de verkeersveiligheid verbeteren. Een motor met een teruggedraaide kilometerteller is duurder in aanschaf en in onderhoud. Dat komt omdat de motor dan meer kilometers heeft gereden dan de kilometerstand aangeeft en noodzakelijk onderhoud is veelal gekoppeld aan die kilometerstand.

Inzicht in tellerstanden

RDW stelt de informatie over tellerstanden van motorfietsen vanaf 1 juli 2021 beschikbaar. Zo kunnen eigenaren/houders bij verkoop van hun motor de potentiële kopers een overzicht van geregistreerde tellerstanden (bijvoorbeeld met het RDW-Voertuigrapport) bieden. Er wordt nog geen oordeel gegeven over de tellerstanden, omdat er eerst historie moet worden opgebouwd in de database. 

Gezamenlijke wens

Tellerregistratie van motorfietsen is een wens van de motorbranche, de Vereniging Aanpak Tellerfraude (waar BOVAG deel van uitmaakt) en de overheid. 

Meer informatie

Lees ook:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring