Nog 1.800 AED’s nodig in Nederland: doet u mee?

Laatste update 17 juli 2020 Leestijd: 3 min

Er zijn 25.000 automatische externe defibrillators (AED’s) in Nederland, maar voor een landelijk dekkend netwerk zijn er volgens de Hartstichting nog zo’n 1.800 extra nodig. Daar kunt u een steentje aan bijdragen! Het is van levensbelang dat iemand bij een hartstilstand zo snel mogelijk gereanimeerd wordt. Als binnen zes minuten de reanimatie gestart wordt met een AED, dan is de overlevingskans van het slachtoffer het grootst. BOVAG-leden kunnen voor gereduceerd tarief een AED aanschaffen. 

Zo’n 7.000 mensen krijgen jaarlijks een hartstilstand, buiten het ziekenhuis. Dat zou ook iemand in uw buurt kunnen zijn. Op dit moment wordt in vijftig procent van de gevallen een AED aangesloten door een burgerhulpverlener, en loopt de overlevingskans op dankzij de toename van het aantal defibrillators. Drie jaar geleden waren er 10.000 aangemelde AED’s, en inmiddels zijn dat er 25.000. De overlevingskans bij een reanimatie buiten het ziekenhuis daardoor opgelopen naar 25 procent. En dat kan nog beter! 

Gereduceerd tarief 

Helaas beschikt Nederland nog niet over een dekkend AED-netwerk. Om precies die reden is BOVAG in gesprek gegaan met de Hartstichting. Als BOVAG-lid kunt u tegen een gereduceerd tarief een AED aanschaffen (inclusief service en onderhoud) om bij te dragen aan een dekkend AED-netwerk bij u in de buurt. Op deze kaart kunt u zien of er een AED in uw omgeving nodig is. Op mijn.bovag.nl/aed vindt u informatie over deze actie voor BOVAG-leden.

Apk-actie voor extra AED’s

De stichting Goed bezig! zet zich ook in voor meer AED’s in Nederland en haalt daarvoor geld op via de apk-actie. Bij BOVAG aangesloten onafhankelijke autobedrijven kunnen daaraan meedoen. Als u deelneemt, doneert u per apk € 0,50 aan de stichting. U kunt zo bijdragen aan de doelstelling van BOVAG en de Hartstichting om meer AED’s in Nederland te plaatsen, of zelf een ander MVO-onderwerp aandragen. Als u aan de AED-actie meedoet, krijgt u van de stichting vijftig procent van de investering terug voor het plaatsen van de AED. Hoe dit precies werkt, leest u in het dossier Goed bezig!

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring