Goed Bezig!

Laatste update 29 mei 2019 Leestijd: 9 min

01 Goed Bezig!

Met Goed Bezig! kunt u een bijdrage leveren aan een betere samenleving. BOVAG helpt u daarbij, zodat u uw sociale gezicht kunt laten zien. Uw klanten waarderen dat. Sinds 1 november 2014 steunt u met de APK-actie het Jeugdsportfonds.

Wat is het?

Goed Bezig! haalt geld op voor MVO-projecten via de APK-actie. De APK-actie werkt als volgt: Elk deelnemend autobedrijf doneert per APK € 0,50 aan de stichting Goed Bezig!. Hiervan gaat  € 0,25 naar Goed Bezig! en € 0,25 naar het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds maakt sport voor alle kinderen toegankelijk, ook voor de 384.000 kinderen uit gezinnen die moeten rondkomen van het bestaansminimum. En dat is belangrijk. Samen bewegen is belangrijk voor de gezondheid en de sociale ontwikkeling van alle kinderen. De andere helft van de bijdrage gaat naar MVO-projecten die u zelf kunt aandragen bij Goed Bezig!. Mogelijke projecten zijn: het in dienst nemen van een medewerker met een beperking, het ondersteunen van een (lokaal) goed doel, het beschikbaar stellen van een auto aan een welzijnsinstelling of het doen van gratis reparaties voor gehandicaptenvervoer.

Hoe werkt het?

Goed Bezig! Steunen

Goed Bezig! steunt de activiteiten van het Jeugdsportfonds. Dit fonds initieert projecten, zodat kinderen die om financiële redenen niet kunnen sporten, toch lid kunnen worden van een sportvereniging. Het Jeugdsportfonds heeft vooral op lokaal en regionaal niveau een groot netwerk in de sportwereld, bij gemeenten en in het bedrijfsleven: hier kunnen óók BOVAG-bedrijven van profiteren. € 0,25 per uitgevoerde APK gaat naar het Jeugdsportfonds. Het Jeugdsportfonds heeft veel bekende ambassadeurs, zoals wielrenster Marianne Vos, oud-schaatser Erben Wennemars en oud-bondscoach Bert van Marwijk, die ook voor BOVAG-bedrijven een rol kunnen spelen. Kijk voor meer informatie op de website van het Jeugdsportfonds.

Aanmelden

Bij het verzenden van de aanmelding gaat u akkoord met de donatie van € 0,50 per APK-beurt die door uw autobedrijf wordt verricht. Ook geeft u BOVAG hiermee toestemming om via uw provider de afdracht te regelen. Het totaalbedrag wordt via de factuur van uw APK-provider aan u doorberekend en is gebaseerd op het aantal uitgevoerde APK’s.

Goed Bezig-project indienen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarbij ondersteuning krijgen? Goed bezig! maakt het mogelijk. Als wij de aanvraag hebben ontvangen, neemt uw BOVAG-accountadviseur bij eventuele vragen contact met u op om de aanvraag compleet te maken. Als de aanvraag compleet is, legt BOVAG die voor aan de stichting Goed Bezig!. Deze stichting kijkt in hoeverre uw project past bij haar MVO-thema’s en beslist of uw project (financiële) ondersteuning krijgt van Goed Bezig!. Doet u ook mee? € 0,25 per uitgevoerde APK gaat naar de projecten die door u zijn aangemeld.

Project indienen

Spelregels

De belangrijkste spelregels staan hieronder.
 1. Het doel van het project is maatschappelijk. Dat wil zeggen dat er geen winst mee wordt gemaakt en dat het bijdraagt aan (goede doelen binnen) de Nederlandse samenleving.
 2. Het project loopt nog of is nog niet begonnen. Afgeronde projecten krijgen geen bijdrage. Kosten uit het verleden worden niet vergoed.
 3. De bijdrage bedraagt maximaal 50% van de werkelijke kosten.
 4. Een project moet vallen binnen één van de thema’s van de Stichting en voldoen aan de eventuele aanvullende voorwaarden die daarvoor gelden.
 5. Het project moet een duidelijke link hebben met het bedrijf.
 6. De richtlijn is dat elk bedrijf per jaar maximaal één project gehonoreerd kan krijgen. Bedrijven die meedoen aan de APK-actie kunnen twee projecten per jaar gehonoreerd krijgen.

Wat levert het op?

Steeds meer ondernemers zien nut en noodzaak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het biedt kansen om een nauwere band met de omgeving aan te gaan. Want consumenten waarderen bedrijven met een menselijk gezicht en belonen dat ook. U kunt uw klanten met deze actie laten zien dat u oog heeft voor maatschappelijke ontwikkelingen en een bijdrage levert aan onze samenleving.

Wat kost het?

Dat ligt aan de activiteiten die u ontplooit. Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoeft niet veel te kosten.

Meer informatie?

Vragen kunt u stellen via 030 – 659 53 66 of per e-mail aan autobedrijf@bovag.nl.
Lees ook de speciale flyer.

Voorbeelden

Thema: werknemers met een beperking

Autobedrijf Doornink : stagiair met een ‘rugzak’
Autobedrijf Doornink biedt stageplaatsen aan leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs. “We vinden het belangrijk om ook jongeren met wat minder kansen bij ons te laten ontdekken of ze werken in de autobranche leuk vinden”, aldus Jessica Doornink. “De stagiair kost wat meer tijd en energie dan een stagiair van het reguliere onderwijs. Hij heeft meer begeleiding, ondersteuning en structuur nodig in zijn werk. Een van de jongeren die op deze manier is binnengekomen is nu 1e autotechnicus. Extra tijd betekent natuurlijk extra geld, dus heb ik via ‘Goed Bezig’ een financieel steuntje in de rug gekregen”.

Autobedrijf van den Berg & Wiggers: mensen met beperking in dienst
Ondernemer Kees Wiggers heeft twee mensen in dienst met een arbeidsbeperking. Eén medewerker heeft een aangeboren hand afwijking en verzorgt lichte en eenvoudige onderhoudswerkzaamheden. Een andere medewerkster heeft een whiplash opgelopen door een auto-ongeval. Zij is slechts een paar uur per dag werkzaam en doet vooral de haal- en brengservice en het ophalen van onderdelen. Kees: “Deze mensen horen er helemaal bij, zij leveren een belangrijk onderdeel van onze gehele bedrijfsvoering”.

Andere projecten

 • Autobedrijven Smeets, Bregman en Jan Olthof hebben een of meerdere Wajongers in dienst.
 • BOSCH Car Service Thoonen, Autocentrum Papendrecht, Garage van der Wind, Autobedrijf Doornink, Autobedrijf van den Berg & Wiggers, Garage Zuur en Autobedrijf Seits hebben mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt of stagiaires met een ‘rugzakje’.

Thema: arbo

Autobedrijf Terveld, Autobedrijf Potgieter en Cartech ontvingen ondersteuning voor activiteiten op het gebied van veilig en gezond werken.

Thema: duurzaamheid

Autobedrijf Brauckmann ontving ondersteuning voor zijn voorlichtingsactiviteiten op het gebied van duurzaamheid en elektrische auto’s. 

Thema: algemeen maatschappelijke projecten

Autobedrijf Hazenberg: AED–hulpverlening voor het hele dorp
Vanuit de vrijwillige brandweer is ondernemer Meindert Jan Hazenberg bekend met AED-hulpverlening. Dat is een reanimatiesysteem waarbij mensen met bijvoorbeeld een hartaanval snel in de buurt zijn van een Automatische Externe Defibrilator (AED). Meindert Jan: “Aan de buitenzijde van ons pand komt een AED-kast te hangen. Op het moment dat iemand 112 belt krijgen de aangemelde AED-hulpverleners via sms het verzoek om het slachtoffer meteen te reanimeren.  Mijn medewerkers zetten zich inmiddels ook al in als AED-hulpverlener. Ik heb de training daarvoor geregeld. Als er een melding komt, moet ik misschien een half uur lang een paar monteurs missen, maar als ze in die tijd een leven kunnen redden is dat natuurlijk veel belangrijker”.

Autobedrijf van den Heuvel: taakstraffen uitvoeren in het autobedrijf
Ondernemer Wouter van den Heuvel stelt zijn autobedrijf open voor jongeren die een taakstraf hebben gekregen. Een familielid van en collega die op het Ministerie van justitie werkt, bracht hem op het idee. Wouter: “Hij vertelde dat bedrijven zoals wij zich kunnen aanmelden om jongeren hun taakstraf uit te laten dienen. Ik vind het belangrijk om jongeren, die van het rechte pad dreigen te raken, kennis te laten maken met een werksituatie. Op die manier bied je ze een nieuwe blik op de maatschappij. Bij sommige jongeren werkt dat, bij andere niet. We geven ze een zetje in de goede richting, maar het karakter en de omgeving bepalen uiteindelijk of ze in herhaling vallen”.

Andere projecten

 • Autobedrijf Willekes en Autobedrijf Pellegrom kochten gezamenlijk een bus voor een verzorgingstehuis.
 • Autobedrijf Ben de Rooy organiseerde een braderie voor het goede doel op zijn eigen terrein. Alle medewerkers hielpen mee.
 • Auto Mertens doet het onderhoud van een bus voor een lokale goede doelen stichting.
 • Autobedrijf Saris organiseerde een ‘Dakar for Children’ voor kinderen en moeders uit een blijf van mijn lijf huis.
 • Auto Centrum Arkel, Garage Groenouwe, Auto Hommel, ATK Kampen, Autobedrijf Hazenberg en Autobedrijf Zwijnenberg hebben ondersteuning ontvangen voor hun activiteiten aan het goede doel, waarbij ze het gehele bedrijf (medewerkers en klanten) hebben betrokken.
 • Autobedrijf van der Vleuten stelt een touringcar beschikbaar aan lokale verenigingen en welzijnsorganisaties.
 • Vakgarage Oudewater financiert een personenautobus voor een zorginstelling.
 • AD Autobedrijf De Rooy organiseerde voor kinderen van basisscholen lessen over de dode hoek spiegel.

 


 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring