Dit moet u weten over de nieuwe keuringsmethode voor aanhangwagenbedrijven

Laatste update 30 januari 2020 Leestijd: 3 min

Om de kwaliteit van de BOVAG Onderhoudsbeurt te waarborgen, stapt BOVAG medio 2020 met een eerste groep van aanhangwagenbedrijven over op een nieuwe manier van keuren. Dit vertelde branchemanager Maarten Mastop tijdens het jaarcongres van BOVAG Aanhangwagenbedrijven op 27 januari 2020. Met het AMTek-systeem van keuringsinstantie Aboma kan de BOVAG Onderhoudsbeurt met een app worden doorlopen. Daarnaast wordt de steekproef vervangen door periodieke keuringsbegeleiding. Bedrijven die met de kopgroep willen starten, kunnen zich nog opgeven bij BOVAG. 

In het voorjaar van 2019 heeft BOVAG een pilot uitgevoerd met keuringsinstantie Aboma en acht bedrijven, waaronder aanhangwagen-, caravan- en camperbedrijven. Deze was succesvol en daarom wordt het nieuwe systeem in de loop van 2020 gefaseerd ingevoerd. "Allereerst gaat een kopgroep van bedrijven van start. Deze groep bestaat uit onder andere bestuursleden, bedrijven uit de technische commissie bedrijven en bedrijven die afgelopen jaar een steekproef hebben gehad en graag mee willen doen. Hun feedback wordt in deze periode verzameld en doorgevoerd, zodat eind 2020 alle leden over kunnen overstappen op de nieuwe keuringsmethode", legt branchemanager BOVAG Aanhangwagenbedrijven Maarten Mastop uit. 

Van steekproef naar keuringsbegeleiding

Met deze nieuwe keuringsmethode kan de BOVAG Onderhoudsbeurt met een app uitgevoerd worden. Als er gebreken zijn aan de aanhanger, kunnen daar foto’s van gemaakt worden, en bij de rapportage gevoegd. "Een andere verandering is dat de steekproef en periodieke opleiding plaatsmaken voor een zogenoemde keuringsbegeleiding. Bedrijven krijgen periodiek een uitnodiging om een afspraak te maken met Aboma om samen het keuringsproces te doorlopen. Deze begeleiding is gericht op kennisuitwisseling en samenwerking in plaats van controle achteraf. Dit was een grote wens van de leden. Ook kunnen Aboma en BOVAG beter problemen of behoeftes ophalen bij de leden, en daarop inspelen. Met elkaar houden we zo de kwaliteit van de branche op hoog niveau."

Wilt u ook als eerste starten met deze nieuwe manier van keuren? Stuur dan een mailtje naar aanhanger@bovag.nl.De overstap naar deze nieuwe keuringsmethode is samen met de afdeling BOVAG Caravan- en Camperbedrijven opgepakt. Van Duinkerken Sport & Kamperen deed mee aan de pilot en heeft al kennisgemaakt met de nieuwe aanpak. Lees daarover meer in dit artikel

Lees meer over het jaarcongres:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring