De pagina wordt geladen...
Minder BOVAG-leden (-5,2%) verwachten de komende drie maanden krediet nodig te hebben. Verklaring daarvoor is dat een aantal ondertussen al een krediet heeft, en een stijgend aantal (+6,1%) gebruikmaakt van regelingen vanuit de overheid, en dan met name TOGS en NOW. Ook krijgen leden die betalingsuitstel vragen bij de bank, dit vaker toegewezen. Dat blijkt uit de resultaten van de vijfde BOVAG Coronamonitor. De situatie bij BOVAG-leden is redelijk stabiel ten opzichte van de vorige editie. Lees hieronder meer over de laatste ledenpeiling.
Klik hier om de infographic te downloaden.
Er zijn momenteel geen grote veranderingen te zien. Het vertrouwen van ondernemers dat ze de coronacrisis doorstaan is groot (77,3%). De situatie heeft grote impact op de bedrijfsvoering, dat uit zich vooral in minder klandizie. 82,6% van de ondernemers die de BOVAG Coronamonitor heeft ingevuld, geeft aan minder klanten te hebben. Daardoor is onder andere de orderportefeuille minder gevuld (78,2%) en is er minder werk in de werkplaats (57,1%). De impactdaling die in week 15 startte, lijkt wel iets door te zetten.
74,8% van de leden verwacht binnen nu en drie maanden krediet nodig te hebben. Dit percentage is gedaald: in de vorige coronamonitor (week 15) lag dit percentage nog op 80%. De accountant is nog steeds de belangrijkste hulpbron. Deze wordt steeds vaker ingezet: 65,8% in week 15, 66,6% in week 17. De banken worden daarentegen iets minder ingeschakeld (22,4% in week 15, 20,8% in week 17). Een verklaring daarvoor kan zijn dat leden inmiddels uitstel van aflossing of rentebetaling hebben gekregen (stijging van 29,6% naar 34,0%) of dat ze een andere oplossing voor een financiering hebben gevonden. Zo geeft 33,1% geen uitstel van aflossing of rentebetaling nodig hebben. En er wordt meer gebruikgemaakt van steunregelingen zoals NOW en TOGS.
Het geschatte omzetverlies van BOVAG-leden is stabiel: 47,9% (ten opzichte van 47,4% in week 15). Voor enkele deelbranches geeft het gemiddelde een betrouwbaar beeld:
De geschatte omzetdaling is bij caravan- en camperbedrijven het meest gestegen afgelopen week. Die bij rijscholen ligt nog steeds het hoogst, met 93,5%. De omzetdaling voor de andere deelbranches van BOVAG zijn ook gemeten, maar komen vanwege de respons (voor een betrouwbaar percentage) niet terug in bovenstaand overzicht. Voor die deelbranches schommelt het omzetverlies tussen de 31,7% en 62,5% (gemiddeld 43,1%).
Uit deze Coronamonitor maken we op dat BOVAG komende week van de volgende punten prioriteit moet maken:
Om u in deze lastige tijden niet onnodig te belasten, kijken we momenteel kritisch naar de frequentie van de BOVAG Coronamonitor. Nu de uitkomsten behoorlijk stabiel blijken, slaan we deze week over en ontvangt u morgen geen nieuwe peiling. De week daarna is er weer een nieuwe BOVAG Coronamonitor, waarvan het uiteraard weer heel belangrijk is dat u die invult.
BOVAG maakt zich, samen met relevante branchepartijen, hard voor een protocol voor de gehele mobiliteitssector. Dit protocol, waarin een vertaling van de richtlijnen van het RIVM naar de dagelijkse praktijk wordt gemaakt, is vandaag naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gezonden voor een toetsing. Acht veelgestelde vragen hierover leest u
. BOVAG maakt zich hard voor verruiming van de sectoren waarvoor de TOGS-regeling zou moeten worden aangewend. Ook bedrijven met een vestiging op het woonadres en toeleveranciers van gedupeerde ondernemingen kunnen nu ook aanspreek maken op de regeling. Daarover leest u meer in
. Meer antwoorden op vragen over hulpregelingen vindt u in het Corona Dossier:
mijn.bovag.nl/corona/veelgesteldevragen
.
Op
publiceert BOVAG wekelijks de uitkomsten van deze peiling, inclusief zijn prioriteiten in de belangenbehartiging voor de komende week. Op mijn.bovag.nl/corona vindt u informatie die relevant is voor u als werkgever en ondernemer in de mobiliteitssector, bijvoorbeeld over alle landelijke steunmaatregelen. Heeft u een vraag over deze ledenpeiling of heeft u ergens hulp bij nodig? Bel dan met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.