Meer tijd nodig voor boekje nieuwe cao MvT

Laatste update 01 maart 2019 Leestijd: 3 min

Over de cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven is akkoord bereikt maar deze is nog niet van kracht. Wanneer de definitieve teksten zijn aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kunnen werkgevers er met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2018 gebruik van maken.

Hoewel BOVAG en de vakbonden al op 29 november 2018 een principeakkoord bereikten over de nieuwe cao MvT, is deze nog niet direct rechtsgeldig. Wat daarop volgde was instemming van het Verenigingsbestuur van BOVAG begin december en in januari ook de leden van de vakbonden. De nieuwe cao was daarmee een feit maar de definitieve tekst die moet worden aangemeld bij het ministerie is er nog niet. Op dit moment wordt namelijk nog de laatste hand gelegd aan de teksten die in het cao-boekje komen. Daarna kan de cao pas aangemeld worden bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Meer tijd 

Het definitief maken van de teksten voor de nieuwe cao kost wat meer tijd dan bij voorgaande cao’s. Dit heeft ermee te maken dat er in deze cao een aantal inhoudelijke wijzigingen zitten. Zo moet er in de cao een artikel komen over het Generatiepact, moeten de loontabellen aangepast worden aan de veranderende wetgeving rondom het minimumloon en moet er een specifiek artikel geschreven worden die de regels rondom meerwerk bepaalt. Nu de inhoud van deze bepalingen nog niet definitief is vastgesteld, kan BOVAG op deze specifieke punten inhoudelijk ook nog niet adviseren. Dat betekent ook dat deelname aan het Generatiepact voorlopig nog niet mogelijk is. 

Aanmelding cao-tekst 

Zodra BOVAG en vakbonden het eens zijn over de tekst van de nieuwe cao dan wordt de cao aangemeld bij het Ministerie SZW. Na aanmelding gaat de cao voor BOVAG-leden met terugwerkende kracht in vanaf 1 november 2018. Pas als de cao is aangemeld, kunnen werkgevers gebruikmaken van de afwijkingen van de wet in de cao, bijvoorbeeld de proeftijd van twee maanden. BOVAG adviseert wel om de nieuwe cao alvast na te leven. Vanwege de terugwerkende kracht zullen anders na ingang van de cao gemaakte afspraken alsnog gecorrigeerd moeten worden.  

Algemeenverbindendverklaring 

Daarnaast wordt er ook een verzoek ingediend voor algemeenverbindendverklaring (AVV) van de cao. Het ministerie SZW neemt doorgaans binnen acht weken een besluit of de cao al dan niet algemeen verbindend verklaard wordt. Na deze verklaring geldt de cao automatisch voor alle bedrijven en hun medewerkers in de sector, dus ook voor bedrijven die geen lid van BOVAG zijn.

Nadat de teksten definitief zijn en de algemeenverbindendverklaring rond is, worden de cao-boekjes gedrukt en verspreid.  

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring