Tweede Kamer vraagt kabinet om voorstellen voor toegang tot data

Laatste update 20 december 2019 Leestijd: 2 min

De Tweede Kamer heeft de regering gevraagd om de mededingingsregels te moderniseren en daarbij rekening te houden met de mogelijkheid tot verplichte datadeling ten behoeve van het mkb. Dat gebeurde deze week bij de behandeling van de initiatiefnota van D66-Kamerlid Verhoeven over mededinging in de digitale economie. BOVAG vroeg eerder dit jaar in een reactie op die nota aandacht voor een eerlijk speelveld rond eigendom en beschikbaarheid van voertuigdata. De uitkomst van het debat, waarin de situatie in de automotive duidelijk werd benoemd, stemt BOVAG tevreden en hoopvol.

Afgelopen maandag vond het commissiedebat in de Kamer plaats over de initiatiefnota van Kees Verhoeven uit maart van dit jaar. In deze nota beschrijft hij het mogelijke scheve machtsevenwicht in de digitale economie als het gaat om eigenaarschap, zeggenschap en beschikbaarheid van data. De discussie daarover werd tot nu toe vooral in de context van consumentenrecht gevoerd. Verhoeven trekt de discussie door naar de mededingingswetgeving, omdat keuzevrijheid voor de consument in het geding is als er een oneerlijke machtsverhouding is tussen de grote techreuzen en fabrikanten. Als fabrikanten niet zonder meer toegang geven tot data uit voertuigen, trekt de retailer aan het kortste eind - of deze nou een merkdealer is of een onafhankelijke autobedrijf.

Voorstel vóór de zomer

Er werden diverse moties ingediend die unaniem zijn aangenomen. Daarmee ligt er nu een officieel verzoek aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat om vóór aankomende zomer met een voorstel te komen. Ook werd haar gevraagd om bij de Europese Commissie te pleiten voor modernisering van de Europese richtsnoeren over mededinging.

BOVAG zal samen met de branchepartijen verenigd in AFCAR NL proactief blijven aandringen op een voortvarend vervolg van dit dossier en de staatssecretaris voeden voor het schrijven van haar voorstel.

Lees ook: Kamerlid Verhoeven wil met branche datamacht grote partijen inperken


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring