Nieuw wetsvoorstel compensatie transitievergoeding langdurig zieke werknemer 

Laatste update 19 maart 2018 Leestijd: 3 min

Als het aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ligt, komt hij er: de in 2016 voorgestelde compensatie voor de transitievergoeding als er sprake is van langdurige ziekte. De minister heeft aangegeven dat hij ernaar streeft de wet begin 2020 in te laten gaan. Wordt deze aangenomen, dan gaat bij met terugwerkende kracht op 1 juli 2015 in en de kans daarop is groot. 

Aanleiding voor deze aankondiging van Koolmees zijn de Kamervragen over zogenaamde slapende dienstverbanden. Dit soort dienstverbanden zorgen ervoor dat werknemers geen aanspraak kunnen maken op de transitievergoeding. Verwacht wordt dat in maart duidelijk wordt of de compensatie van de transitievergoeding per 1 januari 2020 te regelen is. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel over het plan stemmen. De inhoud van het wetsvoorstel kan dus wijzigen.

Voorwaarden

Bedrijven kunnen een beroep doen op de compensatieregeling als ze een arbeidsovereenkomst met een medewerker hebben beëindigd nadat hij of zij twee jaar ziek is geweest. Hiervoor is een ontslagvergunning van het UWV nodig, vanwege de langdurige arbeidsongeschiktheid. Deze beëindiging moet na 1 juli 2015 plaatsgevonden hebben.

De betaalde transitievergoeding wordt ook gecompenseerd als de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte met wederzijds goedvinden is beëindigd. Het is wel belangrijk dat er dan een beëindigingsovereenkomst ligt, waarin staat dat de medewerker wegens langdurige ziekte niet meer kan werken.

Hoogte

Als de compensatieregeling wordt ingevoerd dan ontvangen bedrijven van het UWV een compensatie voor transitievergoedingen die vanaf 1 juli 2015 zijn betaald aan langdurig arbeidsongeschikte medewerkers. In principe is de compensatie gelijk aan de betaalde transitievergoeding. 

Let op: er wordt niet méér gecompenseerd dan het bedrag van de transitievergoeding zoals dat gold op het moment (na twee jaar) dat het niet meer verplicht was het loon van de zieke medewerker door te betalen. Alleen het bedrag waarop de zieke medewerker recht heeft op het moment dat hij twee jaar ziek is wordt dus gecompenseerd. Bedrijven die de arbeidsovereenkomst langer door laten open (bijvoorbeeld bij een slapend dienstverband of een loonsanctie van het UWV als u niet voldoende heeft gedaan om de medewerker te re-integreren), moeten dan meer transitievergoeding betalen. De compensatie is echter alleen voor de twee jaar transitievergoeding, niet voor de tijd die het dienstverband langer duurde dan die twee jaar.

Ontslagadministratie op orde

Op termijn kunnen bedrijven dus een compensatie ontvangen voor de transitievergoeding die op of na 1 juli 2015 is betaald bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk om de administratie omtrent het ontslag goed te bewaren. Denk hierbij aan:
  • De arbeidsovereenkomst van de ontslagen werknemer;
  • De beschikking van het UWV over de toestemming voor ontslag;
  • De beëindigingsovereenkomst als u met wederzijds goedvinden uit elkaar bent gegaan;
  • Bewijzen van de duur van de ziekteperiode en de loondoorbetaling.

Vragen?

BOVAG-leden met vragen hierover kunnen contact opnemen met BOVAG Ledenadvies (030-65 95 300).
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring