Premies Werkhervattingskas 2018 vastgesteld

Laatste update 18 september 2017 Leestijd: 2 min

Het UWV heeft de premies voor de WGA- en ZW-premies 2018 gepubliceerd. Een aantal premies stijgt licht, een aantal daalt.

Het UWV heeft de premies voor de WGA- en ZW-premies 2018 gepubliceerd. Een aantal premies stijgt licht, een aantal daalt.

De sectorpremies Whk die voor de meeste leden van BOVAG gelden zijn voor 2018 als volgt vastgesteld:
 
Sector 12 (Metaal en Technische bedrijfstakken) WGA-totaal: 0,78    ZW-flex: 0,36 
Sector 17 (Detailhandel en ambachten)  WGA-totaal: 0,86   ZW-flex: 0,48
Sector 45 (Zakelijke dienstverlening III)   WGA-totaal: 0,56    ZW-flex: 0,56

Premie Werkhervattingskas

De premie Werkhervattingskas bestaat uit twee premiecomponenten: een gedifferentieerde premie Ziektewetten een gedifferentieerde premie WGA. Voor beide onderliggende verzekeringen heeft een werkgever de mogelijkheid eigenrisicodrager te worden. Een werkgever betaalt bij een eigen risicodragerschap van één of beide verzekeringen geen publieke premie voor de bijbehorende premiecomponenten. Werkgevers kunnen op 1 januari en 1 juli van elk jaar eigenrisicodrager worden. Een aanvraag hiervoor moet uiterlijk drie maanden van tevoren bij de Belastingdienst worden ingediend. Het eigen risicodragerschap kan gepaard gaan met een verzekering van het risico bij een private verzekeringsmaatschappij. Ziet een werkgever af van een verzekering dan betaalt hij eventuele uitkeringen van zijn werknemers.

Trends in risicodragerschap 

De landelijke trend is dat werkgevers met hogere risico’s zich bij het UWV verzekeren terwijl de werkgevers met lagere risico’s kiezen voor het eigen risicodragerschap. Dit is zichtbaar in de ontwikkeling van de premie van de bij UWV verzekerde werkgevers: de ZW-flex-premies zijn gestegen. Voor de WGA is zichtbaar dat veel kleine werkgevers het eigen risicodragerschap hebben beëindigd en zich publiek hebben verzekerd bij UWV, terwijl juist een groep van voornamelijk grote werkgevers eigenrisicodrager is geworden.

Klik hier voor meer informatie over het eigenrisicodragerschap. Leden die vragen hebben hierover kunnen contact opnemen met BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring