Verkoop uw voorraad Euro2- en Euro3-scooters voor 2018

Laatste update 26 oktober 2017 Leestijd: 3 min

Europese regelgeving geeft aan dat vanaf 1 januari 2018 alleen brom- en snorfietsen die voldoen aan de Euro4-eisen als nieuw mogen worden verkocht. De overheid heeft afgezien van een Green Deal met BOVAG en RAI Vereniging en er is nu ook bekend dat er definitief geen restantvoorraadregeling komt. BOVAG raadt leden daarom aan om goed te letten op de voorraad Euro2 en Euro3 in de winkel, deze zo mogelijk nog te verkopen of in de bedrijfsvoorraad op te nemen.

In mei 2017 liet staatssecretaris Dijksma de Tweede Kamer weten dat er geen Green Deal kwam, die het mogelijk had moeten maken na 1 januari 2018 de huidige voorraden van Euro2- en Euro3-viertaktscooters nog te mogen verkopen als nieuw. Nu heeft de overheid ook besloten om geen restantvoorraadregeling voor Euro2- en Euro3-voertuigen in te stellen.

BOVAG raadt ondernemers aan om de volgende adviezen te volgen:

Voorraad verkopen

Scooterbedrijven die geen risico willen lopen om met onverkoopbare voorraad te blijven zitten, doen er goed aan hun voorraad nieuwe Euro2- en Euro3-modellen zo spoedig mogelijk en uiterlijk eind van dit jaar uitverkocht te hebben. Vanaf 1 januari 2018 mogen alleen nog Euro4-scooters verkocht worden. Voor tweedehands Euro2- en Euro3-modellen geldt dat deze na 1 januari 2018 nog wel verkocht mogen worden.

Tenaamstellen

Het is mogelijk om de voorraad Euro2 en Euro3 die u aan het eind van de jaar nog over heeft op naam te zetten om vervolgens op te nemen in de bedrijfsvoorraad. Dat kan uiterlijk 31 december 2017 (maar let op: dit is een zondag). Het voertuig wordt dan ‘geschorst’ van de regeling en blijft verkoopbaar vanaf 1 januari 2018. De locatie van de bedrijfsvoorraad moet zich wel bevinden in Nederland, of in Duitsland of België binnen een afstand van 25 kilometer van de grens. Vanaf 1 januari 2018 kunnen Euro2 en Euro3 brom- en snorfietsen dus niet meer worden geregistreerd en ook de eerste keer tenaamstellen zal niet meer mogelijk zijn.

Nog bestellen of niet?

Elke ondernemer maakt hierin een eigen keuze. De een is al maanden terughoudend als het gaat om nieuwe bestellingen van Euro2- en Euro3-modellen. De ander bestelt nog volop. Vanaf 1 januari 2018 mogen er in elk geval geen nieuwe Euro2- en Euro3-scooters meer worden verkocht. Let er bij uw voorraadbeheer ook op dat nog niet alle importeurs voldoende nieuwe Euro4-modellen kunnen aanbieden. Wilt u voldoende keuze voor uw klant, overleg met de importeur en maak dan een hele goede afweging in uw bestellingen en voorraad. 

Vragen?

Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via ledenadvies@bovag.nl of op (030) 65 95 300.

Meer informatie over de Europese regelgeving >>

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring