Mag u personeel dwingen vakantie op te nemen?

Laatste update 09 november 2017 Leestijd: 2 min

Verplichten kan niet, maar onder bepaalde voorwaarden kunt u wel een collectieve aaneengesloten vakantie vaststellen, bijvoorbeeld in de zomer.

In de cao Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf en cao Carrosserie staat dat het bepalen van vakantie in overleg met de werknemer plaatsvindt. U kunt als werkgever wel een collectieve aaneengesloten vakantie vaststellen. Dit moet vóór 1 januari en in overleg met de ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of een werknemersdelegatie gebeuren. In overleg tussen werkgever en de betrokken werknemer is het mogelijk om af te wijken van de vastgestelde vakantieperiode. De collectieve vakantie moet wel plaatsvinden tussen 30 april en 1 oktober en duurt 21 of meer dagen. Het is mogelijk om de duur te verkorten naar 14 of meer dagen.

Verlofdagen

Het is toegestaan om drie collectieve verlofdagen vast te stellen waarop alle medewerkers vrij zijn. Deze dagen worden afgeschreven van het vakantiedagensaldo van het personeel. Hiervoor is ook overleg nodig met de werknemersvertegenwoordiging. Stel deze dagen tijdig vast.

Cao Tank en Was

In de cao Tankstations en Wasbedrijven staat ook dat het bepalen van vakantie in overleg met de werknemer gebeurt en dat u als werkgever een collectieve aangesloten vakantie kunt vaststellen voor al het personeel. Dit moet vóór 1 januari en ook weer in overleg met de werknemers. Denk aan een ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of werknemersdelegatie. De aaneengesloten vakantie moet veertien of meer dagen duren en plaatsvinden tussen 30 april en 1 oktober. In individuele gevallen kunt u in overleg met een werknemer hiervan afwijken.

Vragen? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 659 53 00.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring