Dit heeft BOVAG voor rijscholen gedaan in 2017

Laatste update 21 december 2017 Leestijd: 5 min

BOVAG heeft het afgelopen jaar gewerkt om toegevoegde waarde te leveren voor rijschoolhouders. Op het gebied van (Europese) lobby, maar ook als het gaat om BOVAG-activiteiten. Hieronder ziet u een overzicht van de belangrijkste punten.

Terugblik lobby 2017

Verplichte VOG voor alle rij-instructeurs

De Verklaring Omtrent Gedrag is al enkele jaren een lidmaatschapseis van BOVAG. BOVAG heeft zich al die tijd hardgemaakt dat deze verplichting voor álle Nederlandse instructeurs gaat gelden. En onlangs heeft de nieuwe minister Cora van Nieuwenhuizen aangekondigd dat de VOG inderdaad verplicht gaat worden voor elke rijinstructeur. Een winstpunt in de lobby!

Aanpak professionalisering rijscholenbranche

BOVAG heeft samen met FAM en VRB een aanbevelingsdocument gemaakt met tips en aanbevelingen voor de nieuwe WRM-richtlijnen. Dit document is afgelopen maanden in veel gesprekken met CBR, IBKI en het Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) besproken en aangevuld met hun input. De voorstellen in het document gaan over zowel de instroom van nieuwe instructeurs, de inhoud van de WRM-examens als de vijfjaarlijkse bijscholingsverplichting. Daarmee verwacht BOVAG een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verkeerskennis en -kunde van de beginnende bestuurder en dus aan de verkeersveiligheid. Het doel is een gelijk speelveld creëren en een professionaliseringsslag in de branche. De minister heeft in de Tweede Kamer aangegeven dat ze erg blij is met het initiatief en dat ze kijkt naar de mogelijkheden om de kwaliteit en professionaliteit in de rijscholenbranche te vergroten. Ook kijkt ze naar snellere maatregelen om frauderende rijscholen aan te pakken.

Belangenbehartiging in gesprekken met het CBR

Tijdens alle overleggen met het CBR blijft BOVAG aandacht vragen voor de reserveringstermijnen, de sluiting van DPR-locaties, de veranderingen rondom de Eigen Verklaring, grootschalig inkopen van examens en of er iets te doen is tegen de turbotheoriescholen.

Modelovereenkomsten Belastingdienst

Er zijn meerdere gesprekken geweest met de Belastingdienst over de modelovereenkomsten voor de inhuur van zzp’ers met of zonder eigen voertuig. Het laatste gesprek liet zien dat de modelovereenkomsten onder het nieuwe kabinet in principe weer gaan verdwijnen. BOVAG blijft de gesprekken aangaan, maar vooralsnog kunnen rijscholen het beste gebruikmaken van de door de Belastingdienst zelf opgestelde generieke modelovereenkomst ‘geen gezagsverhouding’.

Europese lobby 

BOVAG was afgelopen oktober gastheer voor de bijeenkomst van de Europese koepel van rijscholen (EFA) in Amsterdam. Vanuit 18 lidstaten waren 35 gedelegeerden aanwezig. Er werd onder andere gesproken over de ontwikkelingen rond de zelfrijdende auto en hoe we kunnen zorgen dat de rol van de rijinstructeur blijft bestaan. BOVAG spreekt twee keer per jaar binnen de EFA over het vergroten van de verkeersveiligheid, het verhogen van de kwaliteit en positief beïnvloeden van de (internationale) rijopleiding en tegengaan van fraude.

Terugblik verenigingszaken 2017

  • Concretiseren toekomstverkenning rijscholenbranche. In het afstudeeronderzoek van Hogeschool Windesheim zijn belangrijke trends en ontwikkelingen benoemd waar rijscholen de komende jaren mee te maken krijgen. De uitkomsten hiervan worden op dit moment vertaald naar concrete handvatten, artikelen en workshops.
  • Controle lidmaatschapseisen. In september heeft W&D Consultants de rijscholen geschouwd die tijdens de eerste ronde niet voldeden aan een of meerdere lidmaatschapsvoorwaarden. Rijscholen die niet voldoen aan de eisen hebben een brief ontvangen of daar wordt een afspraak mee gemaakt begin 2018. In enkele gevallen is hen het lidmaatschap ontzegd.
  • Optreden tegen onrechtmatig gebruik BOVAG-logo. Er wordt strenger toegezien op het gebruik van het BOVAG-logo door rijscholen die geen lid (meer) zijn. In 2017 hebben we 18 rijscholen hierop aangesproken. Mocht u het logo tegenkomen bij een rijschool die geen BOVAG-lid (meer) is, meld dit dan via rijscholen@bovag.nl.
  • Producten en diensten Bovemij. Samen met Bovemij en enkele BOVAG-leden is gewerkt aan het uitbreiden van het portfolio aan producten en diensten voor BOVAG-rijscholen: zie www.bovemij.nl/rijscholen.
  • BOVAG Bedrijfsadvies. Ook voor rijscholen is BOVAG Bedrijfsadvies geïntroduceerd. Stoeit u met beslissingen rond het doen van een grote investering als een overname of nieuwbouw? Of heeft u te maken met dilemma’s als verkopen of fuseren? Spar met een ervaren ondernemer die u echt begrijpt en met u mee kan denken. > Klik hier voor meer informatie
  • Succesvolle proef NKC Camperrijvaardigheidstraining. BOVAG heeft met de Nederlandse Kampeer en Caravanclub (NKC) een camperrijvaardigheidstraining opgezet die NKC-leden kunnen volgen bij een rijschool, aangesloten bij BOVAG. Camperaars geven de training gemiddeld een 8,6. > Klik hier voor meer informatie
  • Succesvolle ledenbijeenkomsten. In totaal zijn er 10 bijeenkomsten voor kleine, middelgrote en grote professionele rijscholen georganiseerd. Nog meer dan andere jaren is er gesproken over de richting die BOVAG moet ingaan om leden echt te ondersteunen. De waardering voor deze bijeenkomsten is gemiddeld een 8,9.
  • Besloten Facebook-groep voor BOVAG-rijscholen. In 2017 is er een besloten Facebook-groep opgericht voor BOVAG-rijschoolleden, met inmiddels 120 leden. Praat ook mee! Zoek op ‘BOVAG Rijscholen’ in Facebook.
  • 140 ledenbezoeken. Branchemanager Christa Grootveld en accountadviseur Tim Jongerius hebben afgelopen jaar  zo’n 140 rijscholen bezocht. Heeft u behoefte aan een gesprek over BOVAG en/of uw bedrijf? Laat dit dan weten via rijscholen@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring