Veelgestelde vragen over de TEK-regeling

Laatste update 21 maart 2023 Leestijd: 3 min

BOVAG krijgt vragen van leden over de status van de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten). Kom ik in aanmerking? Hoe wordt de 7 procent-toets berekend? En wanneer kan ik mijn aanvraag indienen? U leest de antwoorden in dit bericht.

Wanneer kan ik de TEK aanvragen?

U kunt de aanvraag bij RVO indienen van 21 maart 09:00 uur tot en met 2 oktober 17:00 uur. U kunt dan met terugwerkende kracht de TEK aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot 31 december 2023.

Hoe weet ik of ik aanmerking kom?

U komt in aanmerking voor subsidie als uw onderneming een energie-intensieve mkb-onderneming is. Dit betekent dat minimaal 7 procent van uw omzet bestaat uit energiekosten. U voldoet dan aan de zogeheten intensiteitstoets van de regeling. De gegevens die RVO hiervoor gebruikt zijn:

  • Uw jaarverbruik van uw netbeheerder: het standaard jaarverbruik (SJV) in m3 en de standaard jaarafname (SJA) in kWh. Het SJV en de SJA zijn een schatting van het energieverbruik in de komende 12 maanden. Deze schatting is onder meer gebaseerd op verbruik in het verleden, over een langere periode.
  • Omzetgegevens van de Belastingdienst: de omzet wordt bepaald door omzetgegevens over het jaar 2022 uit de aangiften omzetbelasting. Voor de meeste bedrijven geldt dat deze gegevens uiterlijk 31 januari 2023 beschikbaar zijn gesteld aan de Belastingdienst. Daarna stuurt de Belastingdienst deze gegevens aan RVO door.

Hoeveel tegemoetkoming kan ik verwachten?

RVO biedt rekenvoorbeelden waarmee u een inschatting kunt maken. Let op: voor de berekening van het voorlopige subsidiebedrag wordt gebruik gemaakt van de zgn. modelprijs 2022:

  • CBS gaat hierbij uit van gemiddelde energietarieven voor gas en elektra voor consumenten van het vierde kwartaal van 2022, ook wel modelprijs genoemd.
  • Deze modelprijs 2022 is door het CBS definitief vastgesteld voor gas op € 2,414 per m3 en voor elektriciteit op € 0,589 per kWh.
  • Op basis van definitieve modelprijs 2022 ontvangt u het voorschot. Met de modelprijs 2023 vindt later een eventuele correctie van het subsidiebedrag plaats.
Als u TEK aanvraagt, ontvangt u een voorschot van 35 procent van de maximale tegemoetkoming. Hoe dit precies werkt, leest u op de website van RVO.  

Hoe bereid ik mijn aanvraag voor?

1. Inloggen op het TEK-loket
U heeft eHerkenning niveau 3 met machtiging 'RVO diensten op niveau eH3' (of hoger) of DigiD nodig. Wanneer DigiD wordt gebruikt, moet ondernemer bij KVK zijn geregistreerd staat als eigenaar of bestuurder van het bedrijf.

2. Welke gegevens bij de hand?
De gegevens van uw organisatie, zoals het KVK-nummer, het post- en bezoekadres en het rekeningnummer waarop het voorschot kan worden overgemaakt

  • Gegevens van de contactpersoon, zoals naam, telefoonnummer en e-mailadres
  • EAN-nummers van uw gas en elektriciteitsaansluiting(en)
  • Uw omzet over 2022

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring