SERMI komt eraan, begin op tijd!

Laatste update 06 april 2023 Leestijd: 3 min

Als u of uw monteurs werken aan anti-diefstalelementen van een auto, zoals sleutels, contact- of deursloten, dan gaat er op korte termijn veel veranderen in uw werkprocessen. Want door nieuwe Europese wetgeving, heeft u vanaf 1 augustus SERMI-certificaten nodig om te kunnen werken aan alle auto-onderdelen die te maken hebben met diefstalpreventie. U kunt zich hier nu al op voorbereiden.

Voor het aanvragen van een certificaat dat toegang geeft tot anti-diefstalelementen in auto’s kloppen onafhankelijke auto/schadebedrijven nu nog aan bij de fabrikant. Dit is vanaf 1 augustus 2023 met de komst van SERMI-certificering niet meer mogelijk. Dan onderzoekt een zogenaamde Conformiteits Beoordelende Instantie (CBI) of uw papieren als autobedrijf in orde zijn en ontvangt u dit universele certificaat dat het certificaat van de/alle fabrikant(en) vervangt. 

Hoe bereidt u zich voor?

Als u in de toekomst zonder problemen wilt blijven sleutelen aan anti-diefstalelementen van auto’s, dan zult u een SERMI-certificering aan moeten vragen. Op dit moment kunnen Nederlandse certificeringsbedrijven zoals KIWA, Aboma en Dekra zich aanmelden als CBI. U kunt zich straks bij één van deze of andere partijen melden voor uw SERMI-goedkeuring. Voor aanvraag van uw SERMI-certificaat moet u als werkgever aan de volgende eisen voldoen:

•    U bent aantoonbaar werkzaam in de automotive. Dit kunt u bijvoorbeeld aantonen met uw KvK-inschrijving.
•    U heeft een aansprakelijkheidsverzekering.
•    U heeft getrainde medewerkers in dienst. Opleidingsniveau: autotechnicus niveau 2 of twee jaar aantoonbare ervaring als automonteur.
•    U maakt geen reclame voor of verkoopt activiteiten die de emissie van voertuigen aanpassen (incl. motortuning).

Als u als werkgever bovenstaande zaken op orde hebt, kunt u uw SERMI-aanvraag doen. Het certificaat is persoonlijk, dus ook uw medewerker moet op persoonlijke titel het certificaat aanvragen. De goedkeuring van uw medewerker is gekoppeld aan de goedkeuring van uw bedrijf, dus als u geen SERMI-certificaat heeft, kan uw medewerker deze ook niet aanvragen.

Voordelen autobedrijf

Met deze nieuwe Europese wetgeving komt er op de korte termijn extra werk op u af, maar deze nieuwe manier van certificeren brengt op de lange termijn ook voordelen met zich mee:

•    Tijdwinst: u heeft geen aparte toegang meer nodig per merk. Het SERMI-certificaat vervangt alle merkspecifieke certificaten die u voorheen apart moest aanvragen.
•    Ontzorging: de looptijd van het SERMI-certificaat is 5 jaar. Dus als u eenmaal uw certificaat in uw bezit heeft, hoeft u vijf jaar lang geen actie meer te ondernemen.
•    Onafhankelijkheid: u bent niet meer afhankelijk van de fabrikant. De doorlooptijd van de SERMI-certificering is doorgaans korter dan de toegangsprocedures bij de fabrikant.
•    Goedkoper: u hoeft nog maar een certificaat aan te vragen in plaats van meerdere en dat scheelt u tijd en geld.

Nu al aan de slag!

Bij welke CBI u straks kunt certificeren en wat de kosten zijn, wordt binnenkort (medio mei) bekendgemaakt. Kijk voor de complete info over SERMI op mijn.bovag.nl/sermi.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring