Opleidingen keurmeester kampeer- en aanhangwagenbranche

Laatste update 25 oktober 2021 Leestijd: 3 min

03 Keurmeester aanhangwagenbedrijven

BOVAG heeft in samenwerking met brancheopleider Innovam een opleidingsprogramma voor nieuwe en bestaande keurmeesters.

Opleiding tot BOVAG Keurmeester voor monteurs

Stap 1: kennisniveau toetsen
Monteurs die al heel veel kennis en ervaring hebben beginnen met het doen van een online intredetoets. Die toetst het kennisniveau en geeft op basis daarvan een advies over welke onderdelen van de opleiding nodig zijn om het gewenste niveau te behalen. Het is heel belangrijk dat de intredetoets gemaakt wordt zonder hulp van anderen en zonder naslagwerken. Deelname aan deze toets kost  €19,50 per monteur.

Stap 2: opleiding op maat samenstellen
De uitslag van de intredetoets geeft inzicht in het kennisniveau van de monteur. Op basis hiervan kunt u beslissen op welke onderdelen de monteur scholing nodig heeft om het niveau van BOVAG Keurmeester te te halen. Monteurs die al voldoende kennis op een of meerdere onderdelen beschikken kunnen direct door naar het examen. In de praktijk is de ervaring dat monteurs de gehele basisopleiding moeten volgen om de examens te behalen.

Stap 3: inschrijven voor opleidingen
Indien de monteur nog scholing op een of meerdere onderdelen nodig heeft, kunt u hem of haar inschrijven voor een van de twee trainingen. De onderdelen zijn:

  1. Specialist keuring en onderhoud onderstel aanhangwagen
  2. Specialist keuring en onderhoud opbouw aanhangwagen
Meer informatie en aanmelden

Stap 4: inschrijven voor de examens
Heeft de monteur alle kennis op zak dan kunt u hem of haar inschrijven voor de examens. Dit hoeft niet allemaal in een keer, maar kan ook per onderdeel. Inschrijven door de examens kan via via de website van IBKI. Daar staat alle informatie over het examen, de toelatingseisen en de tarieven.

Stap 5: BOVAG Keurmeester
Monteurs die alle examens hebben gehaald zijn vanaf dat moment BOVAG Keurmeester. Wel moeten ze periodiek opnieuw op cursus voor een bevoegdheidsverlening.

Bevoegdheidsverlenging BOVAG Keurmeester

Om het niveau in de branche hoog te houden is het noodzakelijk om keurmeesters regelmatig bij te scholen en te toetsen. Daarom is het voor keurmeesters verplicht om periodiek de training Bevoegdheidsverlenging Keurmeester Specialist keuring en onderhoud aanhangwagen te volgen. Tijdens deze training wordt de BOVAG Keurmeester in slechts één dag helemaal bijgeschoold. De dag wordt afgesloten met een examen van IBKI. Als dit examen wordt gehaald is de bevoegdheid van de BOVAG Keurmeester verlengd.

Meer informatie en aanmelden

Bekijk ook de folder van Innovam met een overzicht van het trainingsaanbod voor aanhangwagenbedrijven. 

Verder lezen?

Dossiers met dezelfde categorie

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring